Ζώντας Ξανά το Δράμα

0
920

Έχουν περάσει μερικά χρόνια από την ημέρα που ο Κύριος Παπαχελάς επισκέφθηκε το Αμερικάνικο Κολέγιο στην Αγ. Παρασκευή σε μάθημα που συμμετείχα και εγώ για να μας πει δυό λόγια σχετικά με το λειτούργημα του δημοσιογράφου. Η αλήθεια είναι ότι του έχω μεγάλη εκτίμηση ως προς την δημοσιογραφία και πέρα από τις συμβουλές που έλαβα τότε έχω παρακολουθήσει  αρκετές εκπομπές και ρεπορτάζ του γνωστού Κυρίου Αλέξη Παπαχελά.

Να που τα έφερε η ζωή έτσι, να είναι απόσπασμα της ζωής μου κομμάτι του τελευταίου ρεπορτάζ του που σχετίζεται με την τραγική ημέρα της 23 Ιουλίου.

Για πρώτη φορά λοιπόν έρχομαι στην θέση να αντιμετωπίσω την δουλειά του από την άλλη πλευρά, την πλευρά του πρωταγωνιστή αλλά διαπίστωσα ελλείψεις που προφανώς σχετίζονται με τον περιορισμένο χρόνο της εκπομπής.

Το θέμα συγκλονίζει, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να ακουστούν και ο κόσμος ανταποκρίνεται με μεγάλο ενδιαφέρων, έτσι ευελπιστώ η πληροφορίες από τα κανάλια των πυρόπληκτων στο Facebook και την ιστοσελίδα των Πυρόπληκτων 23july.info που έχει δημοσιεύσει ιστορίες, φωτογραφίες, μαρτυρίες και άλλα γεγονότα στο παρελθόν να προωθηθούν στο κοινό που παρακολούθησε και παρακολουθεί τα γεγονότα σχετικά με αυτή την μαύρη ημέρα.

Κύριε Παπαχελά, οι Πυρόπληκτοι ζήσαμε μέσω της εκπομπής σας ξανά το δράμα. Οι περισσότεροι καθίσαμε με δάκρυα στις οθόνες μας και ο πόνος αλλά και η οργή είναι τεράστια.

Υπάρχουν αρκετοί απογοητευμένοι ανάμεσα μας σχετικά με αυτά που είδαμε και ακούσαμε στην εκπομπή καθώς έχοντας βιώσει την κατάσταση νιώσαμε ότι δύσκολα διατυπώνονται στην οθόνη όλα αυτά που ζήσαμε. Μπορείτε να διαβάσετε τα σχόλια και να λάβετε το σχετικό feedback του ρεπορτάζ  από συγγενείς θυμάτων, φίλων, και γενικά των Πυρόπληκτων από τα γκρουπ των Πυρόπληκτων στο facebook.

Ζώντας  το δικό μου δράμα και  το δράμα άλλων που υπάρχουν καταγεγραμμένα στο διαδίκτυο, είδα ένα απόσπασμα στην εκπομπή που δείχνει μία εικόνα που αξίζει να δοθεί περαιτέρω έμφαση. Το βίντεο δείχνει  χερσαία πυρόσβεση στην οδό Χρ. Σμύρνης & Ροδοδάφνης στην πρώτη είσοδο του Ν. Βουτζά, εκεί είναι το σπίτι μου και θα ήθελα να προσθέσω τα εξής. Αυτό είναι το τελευταίο κομβικό σημείο που θα έσωζε τις 100+ ψυχές! Υπάρχει τηλεοπτικό ντοκουμέντο που ο κάμεραμαν πριν πάει να τραβήξει τους πυροσβέστες σε αυτή την χαράδρα που απλά σιγόκαιγε στα υπήνεμα..μπήκε σπίτι μου και με ρωτάει »τι θα κάνετε..πόσο θα κάτσετε» και του λέω (έχει δημοσιευτεί)… θα κάτσω όσο μπορώ αλλά ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΒΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ, ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΘΡΗΝΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ. Κανείς δεν φάνηκε να παίρνει στα σοβαρά την εκτίμηση μου για το πώς θα εξελίσσονταν τα γεγονότα.

Έχοντας μεγαλώσει εδώ, έχοντας ζήσει πια 5 σοβαρές πυρκαγιές βοηθώντας πάντα στην πυρόσβεση τους και έχοντας πλήρες εικόνα για το τι θα συμβεί… στην απελπισία μου ούρλιαξα κυριολεκτικά στον οδηγό του  πυροσβεστικού οχήματος να μου δώσει τον ασύρματο, για να τονίσω πια με δικό μου τρόπο την σοβαρότατη ανάγκη εναέριας  πυρόσβεσης. Δεν με άκουσε…

Εδώ σε αυτό το σημείο τονίζω…  έχοντας προαναφέρει την σχέση μου με τις φωτιές τα τελευταία 30 χρόνια πως ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΙΣ ώσπου αρχίσουν να καίγονται σπίτια… ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ! ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ  εναέρια πυροσβεστική δύναμη! Αφού κάηκε ο Νέος Βουτζάς είδα και άκουσα ένα και μοναδικό πυροσβεστικό ελικόπτερο!

Στην εκπομπή σας αναφέρθηκε απάντηση προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό πως επιχειρούν 80 Πυροσβεστικά, αργότερα στο Rheuters ο Πρωθυπουργός λέει… επιχειρούν 300 οχήματα της πυροσβεστικής και 600 πυροσβέστες (υπάρχει βίντεο)!

Το προτελευταίο κομβικό σημείο είναι η κορυφή του Νέου Βουτζά, η περιοχή που ονομάζετε Ν.Πόντος. (Βίντεο με την φωτιά να προχωράει με αργό ρυθμό σε χαμηλή βλάστηση χωρίς την παραμικρή επέμβαση)

https://www.facebook.com/lina.tseti/videos/10218350583738733/

Η φωτιά κατευθύνθηκε Δυτικά από το σημείο που ξεκίνησε, από  εκεί μέχρι να φτάσει στο Νέο Πόντο έκανε 45 λεπτά! 45 λεπτά έκαιγε χαμηλή βλάστηση όπου υπάρχει πρόσβαση. 45 λεπτά οι πυροσβεστικές ΕΨΑΧΝΑΝ που να πάνε! Άλλες περίμεναν εντολή και απλά κοίταζαν! Άλλες εφοδιαζόντουσαν με εμφιαλωμένα νερά! 45 κρίσιμα λεπτά!

Εγώ, ένας απλός πολίτης που διαμένω σε μη άναρχη δόμηση αλλά σε κατοικημένη περιοχή και σε κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο 2 Γυμνάσιο Ραφήνας…  και έβαλε σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή μου και αυτήν της οικογένειας μου,… αντιλήφθηκα την φωτιά και έλεγξα στα 45 λεπτά 2 φορές για την κατάσταση της στην βουνοκορυφή του Ν. Πόντου! 45 λεπτά ασφάλισα τα ΙΧ και το σπίτι μου όσο το δυνατόν και σχεδίασα την εκκένωση.

Τίποτα δεν έκανε 45 λεπτά καμία κρατική αρχή! Ήμασταν μόνοι μας! Κανένας δεν μας έδωσε 45 λεπτά την παραμικρή οδηγία τι να κάνουμε!

Η φωτιά μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί στην χαμηλή βλάστηση εφόσον θα υπήρχαν προληπτικά μέτρα και επαρκής εξοπλισμός, από την στιγμή που έφτασε στην ανατολική πλευρά του Ν. Βουτζά έπρεπε ακόμα και οι πυροσβέστες να γνωρίζουν πώς θα περάσει την Λ Μαραθώνος!

Φωτιές με υψηλές εντάσεις ανέμων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο τα πρώτα λεπτά και μόνο όταν υπάρχει εναέρια δύναμη πυρόσβεσης! Ξανά τονίζω πχ. το 1998 είχα μετρήσει 13 αεροπλάνα σε κομβόι να επιχειρούν πάνω από την Αγία Μαρίνα!  Στην περιοχή μας υπάρχει Ελικοδρόμιο του πολεμικού Ναυτικού, έχουμε το Ελ. Βενιζέλος… καλοκαιρινός μήνας με ιστορικό πυρκαγιών δεν υπήρχε κανένα να κουβαλήσει 1 κάδο?  48 Ώρες πριν γνωρίζαμε τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες… καμία πρόληψη? Κανένα σχέδιο?  Καράβια από το Λιμάνι Ραφήνας ξεφόρτωναν την ώρα της τραγωδίας επιβατικά ΙΧ που προστέθηκαν στο ήδη πολύ επιβαρυμένο κυκλοφορικό δίκτυο.

…αλλά προπαντός… καμία μετάνοια? Όχι μόνο καμία μετάνοια μετά τα θύματα που είχαμε στην Πελοπόννησο… αλλά ούτε τα 100+ θύματα δεν ήταν αρκετά για να ακούσουμε ένα συγνώμη, να αλλάξει κάτι στην χώρα που ζούμε, αντιθέτως θρασύτητα ξανά βάζουν υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές  προφανώς μια κίνηση-συμβουλή νομικού για να σκηνοθετήσουν την αθωότητα τους!

 Σήμερα αν πάτε στο τελευταίο πράσινο που έχει απομείνει στην Αττική θα δείτε πως δεν άλλαξε τίποτα! Τα ίδια ακαθάριστα δάση, αφύλαχτα, κανένα σχέδιο, καμία ενημέρωση.

Σημαντική η ανάλυση της καταστροφής αλλά πολύ σημαντικά είναι και τα γεγονότα που υπήρξαν και υπάρχουν μετά το συμβάν! Αβοήθητοι Πυρόπληκτοι, δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και σίτισης ανάμεσα σε τοξικές ύλες και καμένο περιβάλλων. Οικονομικές δυσκολίες με ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ να χτυπούν στις πληγές μας! Στάχτες κυριολεκτικά στα μάτια μας με πασχαλινά σοκολατένια αυγά και λουλουδάκια σε πάρκα και τεράστια ποσά εκατομμυρίων σε πάγο!  Γραφειοκρατία και αδικία στους πολύ λίγους που ενδεικτικά έλαβαν μερικά ψίχουλα. Ανασφαλείς πολίτες ζώντας καθημερινά κλοπές στις αφύλακτες μισό-καμένες περιουσίες τους. Κατάχρηση Δημόσιου χρήματος με απευθείας αναθέσεις, σε άσκοπα project που θα μπορούσαν να γίνουν σε άλλη φάση αφού πρώτα γίνει αποκατάσταση ζημιών. Λεηλασία περιβάλλοντος με δόλο και πολλά άλλα..

 Η λίγη μικρή βοήθεια που νιώσαμε είναι μόνο από Ιδιώτες και Εκκλησία, ανύπαρκτο κράτος μπροστά σε αυτά που έδωσαν οι συμπολίτες μας από όλη την χώρα αλλά και οι ομογενής στο εξωτερικό όπου και εκεί κρατιούνται σε ομηρία εκατομμύρια από το κράτος, χρήματα που προορίζονταν για εμάς!

Οι Πυρόπληκτοι που στεκόμαστε δίπλα στους συγγενής και δίπλα ο ένας στον άλλο είμαστε εδώ, ενωμένοι και απαιτούμε να δοθούν επιτέλους ευθύνες! Δικαίωση! Δεν εντάσσονται σε εμάς μόνο οι πυρόπληκτοι που έζησαν παρόμοιες φρίκες και έχασαν τους δικούς τους στην Πελοπόννησο… αλλά ο κάθε Έλληνας που πρόσφερε και είδε την κλεψιά, την ανοργανωσιά, το χάος, την αδικία και ξέρει πως αύριο μπορεί να βρεθεί ο ίδιος σε αυτή την θέση. Απαιτούμε να αλλάξουν ριζικά πράγματα σε αυτή την χώρα, ας είναι το τελευταίο συμβάν αυτό και η αιτία να επιβληθούν σοβαρές αλλαγές για την ασφάλεια μας.

Jason Carow

Ιδρυτής και Μέλος προσωρινού Δ.Σ Ένωσης Πυρόπληκτων

23 ιουλίου ροδοδάφνης
Σε αυτό το σημείο στεκόντουσαν 2 Πυροσβεστικά οχήματα και ένα βυτιοφόρο, και επιχειρούσαν στο τέλος του δρόμου όπου βρίσκεται η οδός Ροδοδάφνης.

Η δικιά μου 23 Ιουλίου

Η 23 Ιουλίου της Μαρίνας Λ.