Ζητάμε συγνώμη όσοι επιζήσαμε τον εφιάλτη της 23 Ιουλίου

0
395
Υποσχέσεις για Ματι

Αλέξης Τσίπρας 2018:«το μεγάλο στοίχημα είναι σε έναν χρόνο από τη φωτιά, το επόμενο καλοκαίρι, η περιοχή όχι μόνο να έχει αποκατασταθεί αλλά να έχει γίνει ένα πρότυπο οικισμού»

Κυριάκος Μητσοτάκης 2019: είναι δέσμευση να γίνει η ζωή στο Μάτι καλύτερη και να επουλωθούν οι πληγές, σε ένα έτος θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την ανασυγκρότησή

Κ. Μητσοτάκης: “να γίνει η ζωή στο Μάτι καλύτερη και να επουλωθούν οι πληγές”

Η πολιτική απάτη στο μεγαλείο της. Τα ακούσαμε αλλά τα είδαμε κιόλας. Μια τεράστια καμένη έκταση λίγα χιλιόμετρα δίπλα από την Πρωτεύουσα της χώρας παραδίδεται στις φλόγες αφημένη στην τύχη της. Ώρες καίγεται περιοχή με χαμηλή βλάστηση ερήμην ώσπου σιωπηλά να μπει στα σπίτια και να κάψει ζωντανούς πάνω από 100+ ανθρώπους. Καμία βοήθεια, καμία σειρήνα καμία καμπάνα. Ακολουθούν εκατοντάδες στρέμματα καμένης γης, χιλιάδες ξεσπιτωμένοι άνθρωποι. 3 χρόνια μετά η εικόνα της αποκατάστασης βρίσκεται μακρυά από αυτό που βλέπουμε σήμερα. Το Μάτι, ο Νέος Βουτζάς, το Κοκκινο Λιμανάκι, το Μπλέ Λιμανάκι, ο Προβάλυνθος, η Αμπελούπολη και ο Νέος Πόνοτος, μια τεράστια έκταση από την Διαστάυρωση της Ραφήνας έως το Ζούμπερι παραμένουν και φέρουν εικόνες όπως από το βομβαρδισμένο τοπίο της Συρίας!

Α.Τσίπρας: «Να σου πω και κάτι; Και να έπαιρνες 2.000 ευρώ, θα τα έχανες αυτά τα χρήματα, θα τα σπατάλαγες»

Με τους ρυθμούς που έχει επιλέξει το κράτος να ξανά φτιάξει αυτές τις περιοχές, απευθύνεται στους απογόνους και όχι στους τωρινούς εν ζωή ανθρώπους. Ζητάμε συγνώμη όσοι επιζήσαμε τον εφιάλτη της 23 Ιουλίου.

Απεγνωσμένα κάτοικοι της περιοχής, ομάδες και σύλλογοι προσπαθούν να πιέσουν και να αλλάξουν την εικόνα που βιώνουμε. Ένας από αυτούς είναι και ο Τασος Μπομπόνης, κάτοικος Ματιού και αγωνιστής με την επιτροπή κατοίκων της περιοχής. Ακολουθεί το άρθρο του όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα.

Εξακόσιες λέξεις για το Μάτι

Πως και τι να χωρέσεις μέσα τους; Πως να μεταφέρεις τις αγωνίες, τον πόνο, τις προσπάθειες, τις χαίνουσες πληγές σε ψυχή και σώμα; Ειδικά αυτή την περίοδο που η ανθρωπότητα στενάζει από τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας, κινδυνεύεις να θεωρηθείς ομφαλοσκόπος. Νέες καταστροφές αμβλύνουν τα συναισθήματα και σκιάζουν την συλλογική μνήμη. Στο Μάτι όμως υπήρξε μοναδική ευκαιρία να γίνει πλήρης αξιοποίηση της εποχής COVID19, σε παραγόμενο αποτέλεσμα. Γιατί οι οικοδομικές δραστηριότητες δεν απαγορεύτηκαν και ο χρόνος της καραντίνας θα μπορούσε να «τρέχει» υπέρ της αποκατάστασης της περιοχής.

Ζητήσαμε εξαρχής ένα κεντρικό συντονιστή και να γίνει το Μάτι να γίνει case study για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ένα παράδειγμα σε όλα. Στον εκσυγχρονισμό της έωλης νομοθεσίας για την αποκατάσταση ανθρώπων και κτισμάτων από τις συνέπειες των πυρκαγιών, και σε αυτό συμβάλλαμε ουσιαστικά οι κάτοικοι. Στο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στην εκπόνηση ταχέων και βιώσιμων πολεοδομικών σχεδίων, με συμμετοχή των κατοίκων. Δυστυχώς η επίγευση παραμένει η ίδια.

Τι να θυμηθούμε; Τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού στις 4-9-2018 ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι σε έναν χρόνο από τη φωτιά, το επόμενο καλοκαίρι, η περιοχή όχι μόνο να έχει αποκατασταθεί αλλά να έχει γίνει ένα πρότυπο οικισμού»; Την αισιοδοξία που μας πλημμύρισε όταν ο πρωθυπουργός στις 23-9-2019 επισκέφτηκε το καθαρισμένο από τα καμένα οικόπεδο στην λεωφόρο Μαραθώνος, και δήλωνε «Τελικά ήταν πιο απλό και εύκολο να καθαριστεί, το οικόπεδο-βόμβα αλλά κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί», και τόνισε ότι στόχος και προσωπική του δέσμευση είναι να γίνει η ζωή στο Μάτι καλύτερη και να επουλωθούν οι πληγές και σημείωσε πως σε ένα έτος θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την ανασυγκρότησή της, στο οποίο θα συμμετέχει και η κοινωνία των πολιτών η οποία θα συνδιαμορφώσει το μέλλον της περιοχής.

Είναι πλέον μετρημένα τα θέματα που υπολείπονται, αλλά «κάποιος πρέπει να ασχοληθεί». Μετά το μη πετυχημένο (θνησιγενές κατά την άποψή μου) εγχείρημα της ΑΜΚΕ, στις 26-22020 οι φορείς των πυρόπληκτων περιοχών (γιατί δεν είναι μόνο το Μάτι), είχαμε ραντεβού με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Σκέρτσο. Σημαδιακό; Την μέρα που μας ανακοίνωνε την απόφαση του πρωθυπουργού, να αναλάβει ο ίδιος τον επιζητούμενο συντονισμό του κυβερνητικού έργου για την αποκατάσταση, ανακοινωνόταν το πρώτο κρούσμα από κορωνοϊό στην χώρα μας.

Έκτοτε, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Η πρώτη επιστολή μας το καλοκαίρι του2020 έμεινε αναπάντητη, και πριν μια εβδομάδα, έγινε μια δεύτερη απόπειρα επικοινωνίας. Επιγραμματικά, Ακόμα υπάρχει αμίαντος προς περισυλλογή, κατοικίες προς κατεδάφιση, άδειες προς έκδοση. Η πολυπόθητη δικαίωση για τον αγροτικό χαρακτήρα του Ματιού, που με ενέργειες της νυν κυβέρνησης ήρθε με το άρθρο 102 του Ν4685-7/5/2020, έντεκα μήνες μετά δεν μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί από τους κατοίκους, γιατί δεν έχει βρεθεί τρόπος να κοινοποιηθεί αρμοδίως στην Δ.Α.Ε.Φ.Κ., αφήνοντας στην αναμονή πάνω από 250 συντοπίτες μας !!! Εδώ να μνημονεύσω τους κατοίκους της Αμπελούπολης και του Προβάλινθου, που παραμένουν όμηροι, ακόμα στο σκοτάδι, όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των περιοχών τους.

Παραμένει άλυτο το θέμα του χρηματοδοτικού κενού για την αποκατάσταση, καθώς το τελευταίου 20% της στεγαστικής συνδρομής, δίδεται μετα το πέρας των εργασιών. Καμία τράπεζα όμως δεν δανειοδοτεί ατόκως τους πυρόπληκτους παρά την υφιστάμενη νομοθεσία. Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν τον φετινό Ιούλιο, αλλά ακόμα δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προηγείται (αναμενόταν τον Οκτώβρη του 2020).

Πληροφορούμαστε ότι οι μελετητές ακόμα δεν έχουν λάβει εντολή ανάθεσης. Το θέμα της απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία εκκρεμεί, και η κατάσταση έχει αναλυθεί διεξοδικά στον τύπο από συγκατοίκους. Θα είμασταν αχάριστοι, αν δεν παραδεχόμασταν ότι έχουν γίνει πολλά, από αρκετούς για το Μάτι. Είναι άδικο όμως, να μείνει ανολοκλήρωτη η αποκατάσταση της περιοχής, γιατί η εντροπία του γραφειοκρατικού κράτους θα κατισχύσει άλλη μια φορά, της ανεπαρκούς πολιτικής βούλησης. Διερωτήθηκα αν πρέπει να κλείσω το κείμενο με τους στίχους του Γκάτσου «καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ». Προτιμώ την αισιόδοξη άποψη του Ηράκλειτου «Εάν μη έλπηται ανέλπιστον, ουκ εξευρήσει.» “Αν δεν ελπίζεις, δε θα βρεις το ανέλπιστο”…. Μπομπόνης Τάσος Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Μέλος Σ.Ε.Κ.Μ.Α.

Τάσος Μπομπόνης, Μηχανικός Ε.Μ.Π.