Βασίλης Ματθαιόπουλος, μια ημέρα στον Ανακριτή

0
551

Η χώρα αυτή έχει γεννήσει πολλούς ήρωες. Πολλά είναι τα ονόματα που στην ιστορία της χώρας οφείλουμε την ελευθερία μας, την υπερηφάνεια μας. Δυστυχώς υπάρχει και το κακό, υπάρχουν και αυτοί που είναι άνανδροι, προδότες και εξευτελίζουν την πατρίδα και τα σύμβολα της.

Νιώθω μια ελαφριά αγωνία, μια αναστάτωση. Δευτερόλεπτα πέρασαν όπου έκλεισα το τηλέφωνο. “Ιάσονα, αύριο το πρωί θα είμαστε στην Ευελπίδων, απολογείται ο τότε υπαρχηγός του Π.Σ. Β. Ματθαιόπουλος, θα βρεθεί στον ανακριτή”
Αργώ λίγο να καταλάβω, όλα αυτά τα ονόματα τα 3 έτη με έχουν μπερδέψει πια,..ααα Ματθαιόπουλος, και στο μυαλό μου έρχονται οι συνομιλίες που αποκάλυψε σε εκπομπή ο κύριος Παπαχελάς.

Συνομιλίες ντροπής, συγκάλυψης, απάτης. Σίγουρα όμως καμίας μετάνοιας η αναγνώρισης, αναγνώριση στο ότι έφυγαν 11 παιδάκια, γονείς έχασαν τα παιδιά τους, γυναίκες και άντρες το ταίρι τους, αδέλφια τα αδέλφια τους.

Εννοώ για άλλη αμέλεια σε πολύ μικρότερο βαθμό υπήρχε άμεση και ξεκάθαρη καταδίκη και μάλιστα για κακούργημα, βλέπε το περιστατικό με το Express Samina το έτος 2000 με 81 νεκρούς, Ο 55χρονος εφοπλιστής, που ήταν αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μinoan Flying Dolphins , Παντελής Σφηνιάς, δεν άντεξε το βάρος της τραγωδίας και έδωσε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τον έκτο όροφο κτιρίου. Εδώ με 100+ νεκρούς, με εγκαυματίες που φέρουν σε όλο το κορμί τραύματα, στους συγγενείς και εκατοντάδες άστεγους μέχρι και σήμερα που φέρουν ψυχικά τραύματα, ο μέγας υπεύθυνος, όχι βάρος δεν νιώθει, αλλά αντί να πει μια συγνώμη το μήνυμα ήταν “Αν γινόταν ξανά το συμβάν, θα κάναμε ακριβός ξανά το ίδιο”

Πώς να αντέξει πατέρας που έχασε τα 2 μωρά του, τα αγγελούδια του, στο σημερινό χαλαρό λουκ με φραπεδιά στο χέρι σουλατσάροντας προς το 3χ3 δωματιάκι του ανακριτή? Έχω απόλυτη κατανόηση στο ξέσπασμα και στις λίγες φάπες που συνόδευσαν τον αμετανόητο και διεφθαρμένο αυτό απάνθρωπο όπως έχουμε όλοι καταλάβει από τα ηχητικά ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες.

Γεροβασίλη και Ματθαιόπουλος χορεύουν μετά το Μάτι…
Γεροβασίλη και Ματθαιόπουλος χορεύουν λίγους μήνες μετά την τραγωδία

Θυμώμαστε τα εξής…

Σύμφωνα με δύο έμπειρα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής, ο μοναδικός λόγος που ο Ματθαιόπουλος ζητάει να μιλήσουν στο κινητό είναι για να μην καταγραφούν τα όσα θα πουν. Από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει πως δεν είναι η μοναδική φορά που γίνεται αυτό: «Υπάρχουν διαφορετικά συστήματα επικοινωνίας τα οποία λειτουργούν παράλληλα» είχαν γράψει οι εισαγγελείς πέρυσι. Ο τότε αρχηγός του Σώματος Τερζούδης, όταν ερωτήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 γι’ αυτό, είχε πει πως «δικαιολογείται μερικώς, αλλά πως θα έπρεπε να αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα». Ο ίδιος έχει καταθέσει πως σε αυτόν τον λόγο –στη χρήση κινητού– οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ελλιπής ενημέρωση που είχε: «Σαφή εικόνα για την πυρκαγιά ουδέποτε απέκτησα καθώς ο υπαρχηγός επιχειρήσεων (Ματθαιόπουλος) και ο διοικητής του ΕΣΚΕ (Φωστιέρης) δεν με ενημέρωναν ως είχαν υποχρέωση» γράφει.

Από το τηλεφώνημα του Ματθαιόπουλου στις 18.50 και την εκτίμηση ότι «έχει καεί πολύς κόσμος» μέχρι και την άφιξη του πρωθυπουργού στο συντονιστικό στις 23.39 καταγράφονται κλήσεις για τουλάχιστον 35 νεκρούς. «Εχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν», θα παραδεχθεί τηλεφωνητής σε επικοινωνία που θα έχει από το κέντρο με τη μητέρα του στις 23.15. Αγνωστο παραμένει ακόμα το ποιοι (και γιατί) πήραν την απόφαση να μην ανακοινωθούν οι νεκροί. Αλλα είναι σαφές πως όσοι βρίσκονται στο επιχειρησιακό κέντρο έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης.
kathimerini.gr

Κάνει παγωνιά, με την σύντροφο μου παίρνουμε ένα ζεστό ρόφημα από το απέναντι Cafe’ και ακολουθούμε τους υπόλοιπους μέσα από την πύλη των Δικαστηρίων. Το Star είναι το πρώτο κανάλι να μας συμπαρασταθεί και να καταγράψει τα αιτήματα, τι αιτήματα δηλαδή, το αυτονόητο, μια συγνώμη μετά από τόσα χρόνια, μια δίκαια δίκη χωρίς καμία παρέμβαση από “ξένες” δυνάμεις! Ο ίδιος πιστεύω αυτό που πονά ακόμα περισσότερο είναι αυτή η αδικία και συγκάλυψη. Σκέφτηκες ποτέ ότι αύριο μπορεί να είσαι εσύ? το παιδί σου? η οικογένεια σου?

Τα πρώτα λόγια καταγράφονται από το φακό του τηλεοπτικού σταθμού και τα πρώτα συναισθήματα δεν γίνεται πια να συγκρατηθούν. Ο ίδιος παρατηρώ το κορμί του να τρέμει, το χρώμα του να αλλάζει, το μάτι να γυαλίζει. Δευτερόλεπτα πριν στεκόταν μπροστά στην κάμερα και έλεγε στο μικρόφωνο, ” ονομάζομαι… στην καταστροφή της 23 Ιουλίου έχασα την οικογένεια μου”

Οι περισσότεροι λυγίσαμε, άλλοι κλαίγαμε και φαινόταν, σε άλλους δεν φαινόταν. Πόσα δάκρυα πια τόσα χρόνια.
Ξαφνικά ακούγεται μια δυνατή φωνή, τα παιδιά μας!, φώναξε και στην είσοδο του κτηρίου δημιουργήθηκε ένας μικρός πανικός με ένταση. Στο μπράτσο του διέκρινα ένα τατουάζ, 2 παιδάκια ειχε ζωγραφισμένα πάνω. Η εικόνα πόναγε και τον πιο σκληρό άνθρωπο. Οι φωνές ηρέμησαν και ο κατηγορούμενος ξεγλίστρησε σαν φίδι για να βρεθεί μέσα στο κτίριο του Ανακριτή.

«Απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Κάνουμε έκκληση, ώστε οι υπεύθυνοι να μπουν φυλακή. Να μην ξαναζήσουμε άλλο Μάτι», «ελπίζουμε και περιμένουμε από το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του»

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο κύκλος των απολογιών των εμπλεκομένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Ανοίγω την πόρτα του ΙΧ μου και κατευθύνομαι πίσω προς το σπίτι, στο τμήμα του που διαμένω, πίσω στην καμένη γη, στην νεκρή φύση, την έρημο, την εμπόλεμη ζώνη και την περιοχή που λεηλατήθηκε από μια φωτιά που ΣΙΓΟΚΑΙΓΕ 1 ώρα σε χαμηλή βλάστηση χωρίς καμία απολύτως ανθρώπινη παρέμβαση κατάσβεσης. Γυρνάω σπίτι, με συναίσθημα απελπισίας αλλά και ντροπής. Φτάσαμε εμείς που δεν χάσαμε την ζωή μας να ντρεπόμαστε μπροστά στους άλλους που δεν έχουν πια τους αγαπημένους τους. Η εικόνα αυτή είναι φρικτή και όλα δείχνουν πως μεθαύριο ο χορός Ματθαιόπουλου – Γεροβασίλη θα συνεχιστεί, έστω με άλλο τραγούδι.