Το Μάτι ως εφιάλτης που επανέρχεται

0
454

Γράφει ο: Παναγιώτης Καρκατσούλης

Πυρκαγιά στο Μάτι: Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης εξηγεί γιατί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ξαναζήσουμε τον ίδιο εφιάλτη.

Μέσα στο κλίμα παροχολογίας του κ. Τσίπρα και τις στείρες αντεγκλήσεις των δύο «μονομάχων» για κότερα, ελικόπτερα και διακοπές πέρασε στα ψιλά η είδηση της διαμαρτυρίας των πολιτών από το Μάτι και την περιοχή που έχει μεταβληθεί σε Κρανίου τόπο. Οι συμπολίτες μας αυτοί αναφέρθηκαν σε ξεχασμένα αλλά ανεπίλυτα προβλήματα που δεν αφορούν μόνο τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και τις οφειλόμενες αποζημιώσεις αλλά και την περίθαλψη των εγκαυματιών. Ποιος από τους υποκριτές που «δεν ξεχνούν» θυμάται ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που πρέπει να πληρώνουν ένα σοβαρό ποσό για την συντήρησή τους λόγω των εγκαυμάτων που υπέστησαν; Ποιος νοιάζεται για το εάν οι άνθρωποι αυτοί έχουν να δώσουν από 60 μέχρι και 400 ευρώ το μήνα για αλοιφές, κρέμες και παυσίπονα χωρίς τα οποία υποφέρουν; Οι άνθρωποι αυτοί επιβιώνουν χάρη σ’ έναν ισχυρό μηχανισμό κοινωνικής αλληλεγγύης στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το κράτος.

Κι αν αυτή η πικρή πραγματικότητα είναι, λίγο ως πολύ, αναμενόμενη από μια κυβέρνηση που δεν ανέλαβε ποτέ το μέρος της ευθύνης που της αναλογούσε για την τραγωδία, είναι πολύ ανησυχητικό ότι σήμερα, στα μέσα Μαΐου, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ξαναζήσουμε τον ίδιο εφιάλτη.

Ενώ η πολιτική προστασία αξιολογείται από τους πολίτες ως μείζον θέμα κι ενώ από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι έχει παρέλθει ένας ολόκληρος χρόνος, το έργο της κυβέρνησης είναι ανύπαρκτο. Έχουν μεσολαβήσει κάποιες εκθέσεις εμπειρογνωμόνων οι οποίες καταλήγουν ότι για την τραγωδία συνέτρεξαν πολλοί επιβαρυντικοί παράγοντες, πλην όμως, ο αποφασιστικότερος όλων ήταν ο ανύπαρκτος κυβερνητικός συντονισμός. Δεν δούλεψε τίποτα, από το «112», τον αριθμό έκτακτης ανάγκης μέχρι τα εναέρια μέσα.

Κι ενώ, μετά απ’ αυτά, θα περίμενε κανείς άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις, η  εικόνα είναι απογοητευτική. Συγκεκριμένα:

  • Η κυβέρνηση μας ενημερώνει ότι το 112 «επιχειρησιακά»λειτουργεί αλλά,ότι ακόμη, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι νομικές δεσμεύσεις του αναδόχου- που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί!Σημειωτέον, ότι έχει λάβει 4 εκατομμύρια ευρώ  ως ενίσχυση από την ΕΕ, προκειμένου να λειτουργήσει το 112.
  • Ο ανασχεδιασμός της κίνησης των περιπολικών πυροσβεστικών οχημάτων παραμένει αμετάβλητος από πέρυσι.Το ποσό των 25 εκ. € που δόθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ανανέωση του στόλου,παραμένει αδιάθετο και αναξιοποίητο.
  • Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη διαχείριση των εναέριων μέσων κατά την αντιπυρική περίοδο. Συνεχίζει να αποφασίζει ο Αρχηγός του Σώματος, συχνά βάσει των υποδείξεων του ίδιου του Υπουργού ή και άλλων επιδραστικών παραγόντων.
  • Ουδέν νεώτερο, επίσης, για την εναέρια αεροεπιτήρηση, ένα πολύ σημαντικό μέσον για την έγκαιρη αντίδραση. Ειδικοί συμφωνούν, σήμερα, ότι εάν τα δύο αναγνωριστικά αεροσκάφη της ΠΑ είχαν σηκωθεί στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι, μπορεί να είχαν περιοριστεί οι καταστροφικές συνέπειές της.
  • Το σχέδιο λειτουργίας των drones της ΠΥ έχει ανασταλεί γιατί, άκουσον άκουσον, οι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι μετατέθηκαν σε νησιά! Το ίδιο «καινοτομικό» μάνατζμεντ ανθρώπινου δυναμικού ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της Ομάδας «Θησέας» (ομάδα περιπολίας με 20 μηχανές enduro στην Αττική), καθώς ένα μέρος των εκπαιδευμένων μετατέθηκε κι ένα άλλο συνταξιοδοτήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί.
  • Από τα 16 παλαιότερης τεχνολογίας Canadair 215 είναι διαθέσιμα και λειτουργούν-σήμερα που μιλάμε-3-4. Μπορούν, βεβαίως, να επισκευαστούν με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από το πρόγραμμα RescEU[i]) μέχρι ποσοστού 92%. Αλλά τέτοια αίτηση δεν έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση.  
     

Ενώ τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, η κλιματική αλλαγή καλπάζει και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, η κυβέρνηση εκπόνησε ένα νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας, το οποίο θα απαιτήσει για την εφαρμογή του ικανό χρονικό διάστημα.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προχωρήσει, κατ’ επανάληψη, σε προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων της πολιτικής προστασίας αλλά εις μάτην.

Δεν πιστεύουμε, δυστυχώς, ότι θα εισακουστούμε ούτε και σήμερα. Εκείνοι που αναίσθητα και κυνικά έπαιζαν θέατρο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, ενώ υπήρχαν γύρω τους νεκροί, δεν θα ενοχληθούν από τα λεγόμενα και τα γραφόμενά μας.

Πηγή: Athens Voice