ΠΡΟΣΟΧΗ 10/08/19 Κατάσταση Συναγερμού

1
601

Το 23 July σας ενημερώνει πως αύριο λόγο των ακραίων καιρικών φαινομένων θα υπάρξει μεγάλη επικινδυνότητα για πυρκαγιά. Για το λόγο αυτό ανακοινώθηκε κατάσταση συναγερμού και απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές. Πιο αναλυτικά αναφέρονται οι περιοχές και το σχετικό ΦΕΚ ΕΔΩ.

Ωστόσο για τους ανθρώπους που επέζησαν την περσινή τραγωδία και διαμένουν στην καμένη περιοχή δεν υπάρχει λόγος μεγάλης ανησυχίας καθώς δεν υπάρχει πια ο ανάλογος όγκος καύσιμης ύλης. Άνθρωποι όμως με αναπνευστικά προβλήματα και ευπαθές ομάδες θα πρέπει σε κάθε ενδεχόμενο να έχουν δυνατότητα διαφυγής με ΙΧ.

Για κάθε ενδεχόμενο είναι κάλο να υπάρχουν τα απαραίτητα πρώτης βοήθειας που έτσι και αλλιώς ο νόμος επιβάλλει να υπάρχουν σε κάθε όχημα. Αν δεν έχετε εμφιαλωμένο νερό, σκεφτείτε να γεμίσετε δοχεία για κάθε ενδεχόμενο διακοπής νερού.
Για τυχών διακοπή ρεύματος συμβουλεύουμε να υπάρχει φακός με μπαταρίες στο σπίτι.

Ωστόσο έχουμε περιοχές στους 2 Δήμους μας που ευελπιστώ να έχουν τραβήξει όλη την προσοχή της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας.

 

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Όλο το πράσινο κομμάτι από την θάλασσα και τις κατασκηνώσεις μέχρι το πάνω μέρος της Λ. Μαραθώνος ανήκει αναμφίβολα στις αυριανές ανησυχίες μας. Κάτοικοι που διαμένουν στις επικίνδυνες περιοχές θα πρέπει να έχουν τον νου τους αυτές τις δύσκολες επόμενες ώρες και προπαντός να υπολογίσουν πώς οι άνεμοι φυσάνε από την παραλία προς το βουνό. Δηλαδή Βόρειοι. Ανάλογα με την περιοχή που μένετε θα πρέπει να υπολογίσετε με την φορά του ανέμου πώς θα πήγαιναν οι καπνοί και να έχετε σχεδιάσει από πριν με την οικογένεια τα βήματα που θα ακολουθήσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Εξίσου επικίνδυνο κομμάτι στο Νεκροταφείο Ν. Μάκρης. Αναμφίβολα η περιοχή αυτή έχει ακόμα πολύ πυκνό πράσινο χωρίς να υπάρχουν όμως αρκετοί δρόμοι διαφυγής προς την Λ. Μαραθώνος

 

ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Στην Ραφήνα με άγχος θα περάσουν αυτές τις ώρες οι κάτοικοι στο ακόμα πράσινο βουνό του Δήμου. Από την Λ. Φλέμινγκ μέχρι την Αρίονως είναι μια καταπράσινη περιοχή γεμάτη από τόνους καύσιμης ύλης. Την περιοχή αυτή την έχουμε αναφέρει αρκετές φορές και υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς η περιοχή είναι δύσβατη, υπάρχουν πολλά μικρά στενάκια που καταλήγουν σε αδιέξοδο και αναμφίβολα όπως και την τελευταία φωτιά κοντά στην έξοδο της Αττικής Οδού στο Πικέρμι οι πυροσβεστική έψαχνε να βρει που να πάει, έτσι πολύ καλά γνωρίζουμε πώς δεν υπάρχει η ανάλογη ενημέρωση στους εποχιακούς πυροσβέστες αλλά γενικά έχοντας ζήσει πια αρκετές πυρκαγιές από κοντά, το να βλέπεις οχήματα πυροσβεστικής να ρωτάνε που και πως να πάνε δεν είναι κάτι άγνωστο.

Τα Περιβολάκια, η Αγ. Τριάδα, και τα 2 κομμάτια επι της Οδού Τζων Κένετη είναι όπως πάντα ακαθάριστες, ακαθάριστα και τα οικόπεδα πολλών ιδιοκτητών. Γενικά οι συνθήκες εκεί για έναν πυροσβέστη δεν είναι καθόλου καλές, και χωρίς εναέρια δύναμη είναι αδύνατη η κατάσβεση.
Η περιοχή αυτή είναι γεμάτο παραθεριστές αυτό το καιρό, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει χάος αν ξαφνικά αναγκαστεί να γίνει η οποιαδήποτε εκκένωση.
Μία εκκένωση δεν είναι απαραίτητη να γίνει πάντα με το δικό μας ΙΧ! Τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από την ζωή μας, πολλές οικογένειες έχουν περισσότερα από ένα ΙΧ, αν φράξουν οι δρόμοι αυτό μπωρει να είναι μοιραίο, ας πάμε μαζί με των γείτονα.
Σήμερα, όσοι δεν γνωρίζουμε καλά την περιοχή, κοιτάμε ένα χάρτη και σχεδιάζουμε την γρήγορη ασφαλές διαφυγή μας υπολογίζοντας παραμέτρους όπως κίνηση, καπνός, πανικός κτλ.

 

Δεν είναι μόνο η αυριανή μέρα αλλά πρέπει να είναι πια τρόπος ζωής μας όταν διαμένουμε σε μια περιοχή όπου υπάρχει πάντα φόβος για πυρκαγιά να έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Για κάποιους αναγνώστες όλα αυτά που γράφτηκαν πολύ πιθανών να δείχνουν υπερβολικά.
Ότι κάθομαι εδώ και τα γράφω όμως είναι καθαρά από τύχη. Ότι πριν ένα χρόνο βρέθηκα να πω μέσα μου αχ ένας άνθρωπος δεν θα πεθάνω μόνος μου άλλαξε πολλά στην ζωή μου. Ότι έσωσα την οικογένεια μου ναι μεν με ευχαριστεί αλλά ότι δεν κατάφερα να σώσω πολλούς περισσότερους την ημέρα της 23 Ιουλίου με στοιχειώνει.
Θεωρώ πώς πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ πιο υπεύθυνοι σε πολλά πράγματα, ένα από αυτά είναι εμείς που ζούμε σε επικίνδυνες περιοχές από πυρκαγιά να είμαστε προσεκτικοί και ενήμεροι.

Οι συμβουλές σε αυτό το άρθρο αφορούν την προσωπική μου γνώμη, την μοιράζομαι με πολύ αγάπη για αυτούς που πιστεύω πρέπει να μεριμνήσουν σε αυτές τις περιοχές. Την πραγματική αρμοδιότητα για την ενημέρωση και την βοήθεια την έχουν η πυροσβεστική και η πολιτική προστασία. Το άρθρο απλός είναι γα να ερεθίσει τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν και να μην ζήσουν ποτέ μια μέρα σαν αυτήν ΕΔΩ.