Θέλουμε δικαιοσύνη

0
421
Υπουργό Σταύρο Ν. Κοντονή

ΠΡΟΣ:

την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών

Με αφορμή την επιστολή που λάβατε από το κύριο Υπουργό Σταύρο Ν. Κοντονή που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και προκαλεί οργή στους κατοίκους της περιοχής, θα ήθελα να καταθέσω ως μόνιμος κάτοικος της περιοχής που επλήγη από την φονική πυρκαγιά της 23 Ιουλίου σημαντικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να διευκολύνουν το έργο σας.

Σε αυτές της πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 2 μαρτυρίες από ανθρώπους που λένε ότι η τροχαία έκοψε την κυκλοφορία της Λ. Μαραθόνως και οδήγησε τους οδηγούς προς το κεντρικό δρόμο του Ματιού χωρίς να υπάρχει εκεί κανείς να δώσει άλλες πληροφορίες η να υπάρχει κάποια σήμανση με αποτέλεσμα οι οδηγοί μη γνωρίζοντας τους δρόμους να παγιδευτούν (οι μαρτυρίες υπάρχουν σε βίντεο).

Ο ίδιος εγκλωβίστηκα στην περιοχή του Ν. Βουτζά, επιχειρώντας μέχρι τελευταία στιγμή να σώσω το σπίτι μου με ένα πυροσβεστικό όχημα που μου έδινε την εντύπωση ότι μου παρέχει ασφάλεια αλλά ξαφνικά εξαφανίστηκε, αφού ήρθε απότομα ένα ξαφνικό σύννεφο καπνού και κατάφερα τελευταία στιγμή να φτάσω στην Λ. Μαραθώνος  ενστικτωδώς χωρίς καμία ορατότητα. Ο ίδιος προσπαθώντας να ξεφύγω μέσα από φλόγες έφτασα στο κόμβο της διασταύρωσης Ραφήνας η οποία σε αυτό το σημείο ήταν κλειστή γιατί περνάγανε εκατοντάδες ΙΧ και φορτηγά από την Ραφήνα, μια εικόνα που έχουμε συνηθίσει όταν αδειάζουν επιβατηγά καράβια στο Λιμάνι της Ραφήνας. Την ίδια ώρα πίσω μου σχηματίζονταν ουρά υπήρχε καπνός και τεράστιες φλόγες που πηδάγανε την Λ. Μαραθώνος στο ύψος της εκκλησίας της Αναλήψεως.

Όσο για τα 27 θύματα που προσπαθώντας να σωθούν από την φωτιά, εγκλωβίστηκαν και ανευρέθηκαν νεκρά μη βρίσκοντας διέξοδο προς την ακτή, σας ενημερώνω και σας επισυνάπτω την από της 6/12/2004 αίτηση μας των κατοίκων της οδού Ειρήνης ( η οδός που αναφέρονται οι 27 νεκροί) όπου οι κάτοικοι ζητήσαμε να χαρακτηριστεί αυτή η οδός “Δημοτική” με όλα που συνεπάγεται για τέτοια οδό.

Σας αναφέρω επίσης ότι η συγκεκριμένη περιοχή είχε πολύ πυκνή βλάστηση, μέσα σε 20 στρέμματα πυκνής βλάστησης υπήρχε μόλις ένα μικρό κομμάτι κτίσματος όπου βρήκαν καταφύγιο οι 27 άτυχοι άνθρωποι καθώς από κάτω ήταν γκρεμός. Τα τελευταία χρόνια και στην προσπάθεια να προστατέψουμε οι κάτοικοι τα σπίτια μας, κλήθηκαν αρκετοί να πληρώσουν τεράστια πρόστιμα στο Δασαρχείο Πεντέλης.

Όσο ζω δεν είδα το Δασαρχείο να κλαδέψει να καθαρίσει και να φροντίσει οποιαδήποτε δασικό κομμάτι από την Ραφήνα μέχρι το Μαραθώνα. Αν με ρωτήσετε σήμερα τι εμφάνιση έχει μια στολή ενός υπαλλήλου του Δασαρχείου θα σας πω ξέρω αυτές του Δήμου, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, καθώς του Δασαρχείου έχω δει μόνο Ανθρώπους με πολιτικά να κόβουν κλήσεις.

Έχοντας μεγαλώσει εδώ σας ενημερώνω ότι πλην 3-4 σημεία όπου είναι εφικτή η διέλευση προς την θάλασσα, στο υπόλοιπο κομμάτι δεν είναι εφικτό λόγο της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς.

Από την στιγμή που αντιλήφθηκα την Φωτιά στο Σπίτι μας στο Ν. Βουτζά πήγα 2 φορές στο Λόφο της περιοχής των Ποντίων και είδα τους καπνούς. Από αυτή την στιγμή μέχρι η φωτιά να φτάσει στο σπίτι μας στην οδό Ακακίας στο Ν. Βουτζά έκανε περίπου 40 λεπτά, μέχρι το σπίτι της Μαρίνας Λ. που έχασε το πατέρα της Θα έκανε 1 ώρα. Σε αυτή την μια ώρα δεν ήρθε καμία πυροσβεστική δύναμη από αέρα, δεν χτύπησε κανένας συναγερμός και καμία καμπάνα και δεν πέρασε κανένα όχημα να μας ειδοποιήσει ότι υπάρχει φωτιά.

Σας ενημερώνω επίσης ότι υπάρχει ντοκουμέντο από το κρατικό κανάλι της τηλεόρασης, που βρέθηκε στο μπαλκόνι μου και μου έκανε ρεπορτάζ ρωτώντας με πόση ώρα θα παραμείνω στο σπίτι… Η καταγεγραμμένη μου απάντηση ήταν ότι το σημείο επί της οδού Ροδοδάφνης και Χρ. Σμύρνης είναι ένα πολύ σοβαρό κομβικό σημείο και αν δεν σβηστεί η φωτιά εδώ, το βράδυ θα μετράμε νεκρούς στο Μάτι !!! Ζήτησα μάλιστα από οδηγό της πυροσβεστικής να μου επιτραπεί να μιλήσω στον ασύρματο και να παρακαλέσω για εναέρια μέσα έχοντας καταλάβει την εικόνα της τραγωδίας. Αυτή την ώρα ακόμα υπήρχαν 2 πυροσβεστικά οχήματα έξω από το σπίτι μου και 1 βυτιοφόρο. Πυροσβέστης της Πολιτικής προστασίας Ραφήνας και γνωστός μου, μου είπε ότι εγκατέλειψε το σημείο αυτό γιατί είχε πιάσει φωτιά στην περιοχή της Ραφήνας Αγ. Χαράλαμπος όπου βρίσκεται εκεί κοντά το σπίτι του.

Ο ίδιος θέλω να αναφέρω ότι από το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά μέχρι και την κορυφή της περιοχής των ποντίων υπήρχε χαμηλή βλάστηση διότι η περιοχή έχει καεί πολλές φορές. Από το Λύριο ίδρυμα υπάρχουν δρόμοι όπου θα μπορούσαν να επιχειρήσουν πυροσβεστικά οχήματα και να πολεμήσουν την φωτιά αλλά περιμένανε την φωτιά στο Λύριο.
Καθώς οι χάρτες της Google δεν έχουν ανανεωθεί σας παρακαλώ να δείτε την δορυφορική εικόνα όπου δείχνει την χαμηλή σχεδόν ανύπαρκτη βλάστηση και βάζει ένα μεγάλο ερώτημα, γιατί δεν κατάφερε το πυροσβεστικό σόμα να την καταπολεμήσει μέσα σε 50 λεπτά πριν φτάσει στο Ν. Βουτζά όπου εκεί απλά θα έπρεπε να εκκενωθεί ο κόσμος.

https://www.google.com/maps/@38.0433349,23.9688617,1959m/data=!3m1!1e3

Για διευκρινήσεις και βοήθεια στο έργο σας είμαι στην διάθεση σας,

Jason Carow


 

Η αίτηση το 2004 για να γίνει Δημοτικός δρόμος η οδός Ειρήνης όπου βρήκαν φρικτό θάνατο 27 άνθρωποι!

 Υπουργό Σταύρο Ν. Κοντονή

 

Το κτήμα με πολύ πυκνή βλάστηση και ο γκρεμός Υπουργό Σταύρο Ν. Κοντονή

 

Η επιστολή του Κ. Κοντονή :

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Αθήνα 30/07/2018
& ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΒΜ. Ω : 2018/80
ΠΡΟΣ:
Τον κ. Διευθύνοντα
την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών

Με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι Αττικής και είχε σαν συνέπεια τον θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας, έλαβε χώρα πληθώρα δημοσιευμάτων και καταγγελιών περί ύπαρξης μεγάλου αριθμού πολεοδομικών παραβάσεων στην ως άνω περιοχή και ειδικότερα αυθαιρέτων κατασκευών οικιών και περιφράξεων, οι οποίες συνετέλεσαν στην παρεμπόδιση της διαφυγής των κατοίκων της περιοχής και στην επέλευση του δυσμενούς αποτελέσματος του θανάτου μεγάλου αριθμού εξ αυτών. Τονίζεται ότι μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται και 27 άνθρωποι οι οποίοι, προσπαθώντας να σωθούν από την φωτιά, εγκλωβίστηκαν και ανευρέθησαν νεκροί μη ευρίσκοντας διέξοδο προς την ακτή.

Κατόπιν τούτων, παραγγέλλουμε κατ’ άρθρο 30 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να διενεργήσετε άμεσα προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών αναφορικά με την ύπαρξη των ως άνω πολεοδομικών παραβάσεων και την διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων σε σχέση με αυτές, προβαίνοντας στην συνέχεια στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ Ν. ΚΟΝΤΟΝΗΣ
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
ΣΟΦΙΑ ΘΕΛΕΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ»