Ούτε Κρύο ούτε Ζέστη στο Δήμο Ραφήνας

0
745
Δημαρχείο Ραφήνας

Μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ βρέθηκαν κατόπιν ραντεβού στο δημαρχείο Ραφήνας για να απαντηθούν κάποια ερωτήματα που αφορούν τους άμεσα ενδιαφερόμενους Πυρόπληκτους της ευρύτερης περιοχής.

Ως πρώτο θέμα τέθηκε το περίπου 1,5 εκ Ευρώ του Ερανικού λογαριασμού του δήμου που ανοίχτηκε λίγο μετά την καταστροφή της 23 Ιουλίου.

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου κύριος Ευάγγελος Μπουρνούς το χρηματικό ποσό του Λογαριασμού αφορά μόνο τους Πυρόπληκτους Δημότες Ραφήνας και πιο αναλυτικά καθώς είναι αρκετοί, δεν σκέπτεται να μοιραστεί το ποσό αυτό ανάμεσα σε αυτούς γιατί θα λάβει ο καθένας ένα πολύ μικρό ποσό, οπότε θα ήταν καλύτερα να γίνουν κάποια έργα που θα ωφεληθούν από αυτό περισσότερο οι Πυρόπληκτοι αλλά και οι υπόλοιποι δημότες.

Σε απάντηση μας πως υπάρχουν άνθρωποι από την πυρόπληκτη περιοχή που βιώνουν μεγάλες δυσκολίες και πως θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις που μπορούμε να καταθέσουμε, ο Δήμαρχος είπε πώς ότι και να πούμε την τελική απόφαση θα έχει ένα πενταμελές που θα πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα για το οποιοδήποτε σκοπό που θα δοθούν αυτά τα λεφτά.

Συζήτηση έγινε και για το ΕΧΣ όπου και ο Δήμαρχος και το Δ.Σ μας αλλά και εκπρόσωποι των άλλων φορέων της περιοχής θα ξανακαθίσουν σε ένα τραπέζι διαλόγου στο Τ.Ε.Ε. την ερχόμενη Τρίτη 4/1/2020. Ο Δήμαρχος τόνισε πώς σε ότι αφορά το δικό του Δήμο οι περισσότερες περιοχές είναι εντός σχεδίου και πως γενικά πάρθηκαν οι καταλληλότερες αποφάσεις που ευνοούν το 85% των πυρόπληκτων. Ο ίδιος εκτιμά πώς και για το υπόλοιπο 25% θα βρεθούν λύσεις η οποίες θα είναι απλά περισσότερο χρονοβόρες.

Στην συζήτηση αναφέρθηκαν επίσης οι ανάγκες των Πυρόπληκτων που ζουν ακόμα στις εγκαταστάσεις του στρατού καθώς υπάρχουν παράπονα ότι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Επιπλέον αναφέρθηκε από την Ένωση το κοινωνικό κομμάτι και πως γνωρίζουμε προσωπικά περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη βοήθειας.

Ο Δήμαρχος απάντησε πως έχει βάσιμες πληροφορίες ότι οι άνθρωποι που ζουν εθελοντικά στις στρατιωτικές μονάδες για να αποφύγουν έξοδα θέρμανσης και διατροφής έχουν το δικαίωμα να ενοικιάσουν στην ευρύτερη περιοχή διαμέρισματα και να μην ζουν απλά σε ένα δωμάτιο. Μάλιστα έφερε και παράδειγμα για ενοικιαζόμενο θερμαινόμενο διαμέρισμα 70μ2 κοντά στην πλατεία της Ραφήνας για μόλις 300 €.

Σε ότι αφορά το κοινωνικό κομμάτι και της ιδέας μιας νέας δομής για Πυρόπληκτους ανέφερε πως υπήρξαν πολλά περιστατικά που άνθρωποι που τελικά δεν είχαν ανάγκη εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει έναν προς έναν ποιος τελικά έχει ανάγκη και ποιος όχι προσκομίζοντας μόνο το κίτρινο χαρτί και έτσι όπως λέει ο Δήμος Ραφήνας έχει το κοινωνικό παντοπωλείο που είναι για αυτές τις περιπτώσεις η κατάλληλη λύση.

Όπως αναφέρει άνθρωποι που είχαν πραγματική ανάγκη δεν πήγαν καν να ζητήσουν βοήθεια γιατί ντρεπόντουσαν και άλλοι που δεν έπαθαν μεγάλες ζημιές λάβανε 2 και 3 φορές τα ίδια πράγματα.

Τέλος ο Δήμαρχος δεν μας αρνήθηκε να καταθέσουμε προτάσεις, αλλά άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας και θέλουμε να πιστεύουμε πως αν το Σωματείο Πυρόπληκτων μπορέσει και τεκμηριώσει τις προτάσεις του συνοδευόμενες με τα απαραίτητα στοιχεία ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου θα στηρίξει την προσπάθεια.