Όταν είσαι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΖΩΕΣ ΆΛΛΩΝ και το αμελήσεις..πας φυλακή!

0
660

Στην Ελλάδα αν εξετάσουμε τα τελευταία χρόνια ατυχήματα που είχαν πολλαπλά θύματα οι υπεύθυνοι καταδικάστηκαν από 12-16 έτη φυλάκισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ΔΕΝ υπήρχε δόλος απλά αμέλεια και καμία πρόληψη όπως έγινε και στην καταστροφή της 23 Ιουλίου όπου έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 100+ άνθρωποι και τραυματίστηκαν σοβαρά κοντά στους 60.

Ας θυμηθούμε λοιπών τους 32 νεκρούς από το “Costa Concordia” και τους 81 νεκρούς από το “Express Samina” όπου και στις 2 περιπτώσεις οι υπεύθυνοι δικάστηκαν σε 16 χρόνια φυλάκισης.

Όταν εμπιστεύεσαι την ζωή σου σε ένα Καπετάνιο η ένα Πιλότο, σε μια σοβαρή υπεύθυνη θέση τέλος πάντων όπου εξαρτάτε η ζωή σου από αυτούς η αμέλεια είναι τόσο σοβαρό αδίκημα όπου ακόμα και στο “Sea Diamond” με μόλις 2 νεκρούς ο υπεύθυνος δικάστηκε σε 12 έτη φυλάκισης!

Αν υποθέσουμε ότι ένα αεροπλάνο με 100 επιβάτες πέσει στα μισά της διαδρομής γιατί ξέμεινε από καύσιμα και χαθούν οι 100 ζωές αλλά ζήσει ο πιλότος πόσα χρόνια φυλακή πρέπει να πάει γιατί απλά “ξέχασε” να φουλάρει το αεροσκάφος? Να αναρωτηθούμε αν αυτός ο πιλότος την επώμενη ημέρα θα πέταγε άλλο αεροπλάνο η αν θα ήταν εκτός υπηρεσίας μέχρι να γίνει η Δίκη.
Μήπως θα έπρεπε όλοι αυτοί που είχαν θέσεις πιλότου στην 23 Ιουλίου να μην συνεχίζουν καθημερινά την εργασία τους βάζοντας καθημερινά ξανά και ξανά άλλους σε κίνδυνο με το τρόπο που λητουργούν?

Επομένως πρέπει να εξετάσει η Ελληνική δικαιοσύνη μία σοβαρή θέση όπως αυτή της Κυρίας Δούρου που υπάρχει μια ευθύνη για τις ζωές των Ελλήνων, θέσεις όπως η Αρχηγία της Πυροσβεστικής της Αστυνομίας, της πολιτικής προστασίας, θέσεις όπου ο Έλληνας τους έχει εμπιστευτεί την ζωή του αν συγκρίνεται με αυτήν ενός πιλότου η ενός καπετάνιου!

Παρ όλο που στην Ελλάδα το φαινόμενο των πυρκαγιών είναι συχνό και παρ όλο που έφτασε σε σημείο να έχει και νεκρούς όπως ήταν στην Ηλία αλλά και στην Αν. Αττική οι υπεύθυνη όχι μόνο δεν πήραν τα ανάλογα μέτρα πρόληψης αλλά συνεχίζουν να αδιαφορούν και να βάζουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων. Οι νεκροί της τραγωδίας δεν ήταν αρκετοί για να βάλουν το μηχανισμό σε λειτουργία ώστε αυτό το καλοκαίρι να μην έχουμε τα ίδια αποτελέσματα σε άλλες περιοχές που οι κάτοικοι ζουν κοντά στην φύση.
Λίγο πιο δίπλα από την τραγωδία στο Μάτι είναι ο τελευταίος πνεύμονας της Αν. Αττικής ο περίφημος λόφος της Ραφήνας που εκεί στις περιοχές Περιβολάκια, Αγ. Τριάδα και Αγ. Μαγδαληνή ζουν οι κάτοικοι στο τρόμο να μην πάθουν τα ίδια.
8 Μήνες μετά και παρ όλο τις έντονες διαμαρτυρίες μέσω των συλλόγων της περιοχής στο Δήμο Ραφήνας ΔΕΝ έχει γίνει η παραμικρή μέριμνα για να αποτρέψει αυτό το καλοκαίρι την καταστροφή της περιοχής από φωτιά. Σήμερα αν πάει κανείς από εκεί θα δει ότι η περιοχή πάσχει από ακαθάριστα οικόπεδα του δημοσίου αλλά και ιδιωτών από αντιπυρηνικές ζώνες και πάνω απ όλα από οποιοδήποτε σχέδιο εκκένωσης και οργάνωσης αν συμβεί το μοιραίο.

2 Ημέρες πριν την καταστροφή της 23 Ιουλίου οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής στο Λιμάνι Ραφήνας ειδοποιήθηκαν από το Πρόεδρο του Συλλόγου ερασιτεχνών Αλιέων αλλά και άλλοι όχι μέλη είχαν γνώση από το δημοσιευμένο μετεωρολογικό δελτίο ότι στην περιοχή θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι με υψηλές θερμοκρασίες και για αυτό ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΆ έβγαλα τiς βάρκες τους από το Λιμάνι μην βουλιάξουν. Εδώ πρέπει να αναρωτηθούμε έχοντας αυτή την πληροφορία ο κρατικός μηχανισμός και οι πιλότοι και καπεταναίοι του κράτους τι έκαναν για να αποτρέψουν το μοιραίο?

Θλιβερό ακόμα είναι ότι συγκριτικά με αυτούς που δικάστηκαν 16 χρόνια για τους νεκρούς επιβάτες και έχυσαν πραγματικά δάκρυα και δύσκολα ξεπερνούν το βάρος άλλοι χαμογελούν, λένε πως δεν θα μπορούσαν να το είχαν κάνει καλύτερα και ρίχνουν ευθύνες και στα θύματα!

Εμείς σαν μέσω επικοινωνίας και επίσημη φωνή των πυρόπληκτων θέλουμε έστω να αναφέρουμε ότι στην εντός σχεδίου περιοχή Ν. Βουτζάς, με κεντρικούς δρόμους και φαρδύς Οδούς έχασαν την ζωή τους 15 άνθρωποι, θέλουμε να τονίσουμε ότι κάηκαν περιουσίες δίπλα σε μια λεωφόρο με 4 λωρίδες και υπάρχει τοποθέτηση του Κράτους για άναρχη δόμηση?

Θέλουμε να τονίσουμε ότι επίσημοι φορείς δήλωσαν στο ξέσπασμα της φωτιάς σε τηλεοπτικό κανάλι ότι η φωτιά πάει προς Διόνυσο και ο κόσμος έκλεισε την TV και έπεσε για την σιέστα του καθησυχασμένος και αιφνιδιάστηκε στον ύπνο!

«Ντρέπομαι που το λέω, αλλά δεν ξέρω ποιος ακριβώς συντόνιζε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στεργίου, και προσθέτει «είναι θέμα χρόνου να επαναληφθεί μια παρόμοια τραγωδία αφού όλα τα δάση γύρω από την Αθήνα είναι σαν αυτά στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι στη Ραφήνα, και είναι άγνωστο πόσοι από τους δήμους της Αττικής έχουν σχέδια εκκένωσης». Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε κανείς, απαντά με νόημα για τους κυβερνώντες «δεν έχουν συναίσθηση του τι έγινε». Πηγή libera.gr

Η αλήθεια σε εμάς που ζήσαμε τα γεγονότα είναι ξεκάθαρη! Kαμία πρόληψη, καμία οργάνωση, κανένα σχέδιο, καμία εναέρια βοήθεια πυρόσβεσης, ένα απέραντο χάος και ένα ανύπαρκτο κράτος!

Σημαντικό για εμάς που ζήσαμε τον εφιάλτη και συνεχίζουμε να ζούμε το δράμα του αύριο έχει τώρα μεγάλη σημασία να καταλάβει και η δικαιοσύνη τι έγινε και τι ΔΕΝ ξανά κάνει να γίνει και πια τιμωρία θα αποτρέψει αυτό παραδειγματικά! Μην συγκρίνουμε το σκάφος, καράβι η περιοχή αλλά να εξετάσουμε τον πιλότο, καπετάνιο και υπεύθυνο για τις ζωές μας σε αυτό το τόπο που ζούμε!

Jason Carow