ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ

0
88

23/7

Ώρα, περίπου 17:00

Πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και εθελοντές, σπεύδουν από τα γύρω σημεία και δίνονται εντολές για εναέρια. Λόγω των ισχυρών ανέμων, της τάξης των 8-9 μποφωρ, η πυρκαγιά εξαπλώνεται ταχύτατα με κατεύθυνση την Καλλιτεχνούπολη. Δίνεται εντολή για εκκένωση των οικισμών Καλλιτεχνούπολη και Νέος Βουτζάς, μέσω του 112, μονάδων της ομάδας ΔΙ.ΑΣ της ΕΛ.ΑΣ, Δημάρχων και Αντιδημάρχων των Δήμων Ραφήνας Πικερμίου και Μαραθώνα. Οι κάτοικοι οδηγούνται (πολλές φορές με το ζόρι), στη Νέα Μάκρη. Στο μέτωπο της φωτιάς που μεγαλώνει, επιχειρούν 11 ελικόπτερα, 4 καναντερ, πυροσβέστες από Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Μαρκόπουλο, Πειραιά και από αλλού και όλοι οι εθελοντές της περιοχής. Το συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής μαζί με το ελικόπτερο της αστυνομίας πετούν διαρκώς και συντονίζουν. Η Λ. Μαραθώνος κλειστή και στα δύο ρεύματα, από Πικέρμι έως Ζούμπερι.

Ώρα περίπου 18:00

Η φορά των ανέμων έχει φέρει το μέτωπο της πυρκαγιάς στο Νέο Βουτζά, ο άνεμος αλλάζει φορά και στρέφει τις φλόγες προς τη θάλασσα. Καινούργια εντολή εκκένωσης για Μάτι, Ζούμπερι, Αγ. Μαρίνα. Πόρτα πόρτα αστυνομικοί και πυροσβέστες διώχνουν τον κόσμο προς τη Νέα Μάκρη. Δίνεται εντολή να κλείσει και ο παραλιακός από Ραφήνα έως Μάτι. Οι ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια, προσπαθούν πια στοχευμένα, να σώσουν τα άδεια από κατοίκους σπίτια στο Νέο Βουτζά και τον Προβαλινθο.

Ώρα περίπου 19:00.

Η πυρκαγιά περνά τη Λ. Μαραθώνος και κατευθύνεται μέσω Αμπελουπολης και Ματιού προς τη θάλασσα. Άνιση η μάχη των πυροσβεστών στο σύμπλεγμα πεύκων, σπιτιών, παραταύτα, η προσπάθεια τιτάνια. Τα δεκαέξι εναέρια που επιχειρούν ασταμάτητα, προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες του κόσμου. Κάποιοι που δεν συμμορφώθηκαν με τις εντολές εκκένωσης, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις παραλίες. Σκάφη του Λιμενικού από τη διπλανή Ραφήνα, τους εντοπίζουν και τους μεταφέρουν στο λιμάνι. Εντολή να μεταβούν από Θεσσαλονίκη άλλα δύο καναντερ και πυροσβεστικές δυνάμεις από την επαρχία, όπου ο βαθμός επικινδυνότητας είναι 1 ή 2.

Ώρα περίπου 21:00.

Η πυρκαγιά έφτασε στη θάλασσα . Ρήμαξε σπίτια, επιχειρήσεις και φυσικό περιβάλλον. Οι ζηυ θα φανούν με το πρώτο φως της ημέρας, αλλά όλοι εικάζουν ότι θα είναι τεράστιες. Τρεις πολίτες και πέντε πυροσβέστες με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, διακομίστηκαν στα νοσοκομεία που ήταν επιφυλακή. Κάποια ελικόπτερα πετούν ακόμα, με προβολείς, σβήνοντας εστίες. Τα πυροσβεστικά και οι εθελοντές μάχονται με τις φωτιές, για να σώσουν όσα περισσότερα σπίτια μπορούν.

ΚΑΝΈΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ, ΚΑΝΈΝΑ ΜΝΗΜΌΣΥΝΟ

Όσοι από τους κρατικούς λειτουργούς, δεν λειτούργησαν έτσι την 23/7/2018, να βρούνε κανένα πεύκο να κρεμαστούν . Έπειτα να κόψουμε το πεύκο και να φυτέψουμε μια μουριά, μια ακακία, μια ιτιά, μια βελανιδιά, ένα ευκάλυπτο, μια ελιά.

Εκτός κι αν η δικαιοσύνη, σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αποδώσει με εξαιρετική αυστηρότητα, ποινές παραδειγματικές, που στα αυτιά κάποιων άλλων κρατικών λειτουργών στο μέλλον, θα ηχούν σαν σειρήνες .

Και θα πετάγονται από τη θέση τους, όπως πεταγομαστε εμείς (οι ζωντανοί από τύχη), όταν ακούμε σειρήνα.

Petros Demenegas