Μαραθώνιος :Οι δρομείς θα διανύσουν 4 χιλιόμετρα καμένης γης-πυρόπληκτοι δρομείς ανάμεσά τους

0
440

Η διαδρομή είναι κάθε χρόνο η ίδια. Συνολικά 42,195 χιλιόμετρα σε μία αθλητική διοργάνωση που μεταδίδει μηνύματα δύναμης και αισιοδοξίας.

Μόνο που φέτος οι δρομείς του Αυθεντικού Μαραθωνίου θα διανύσουν τέσσερα χιλιόμετρα καμένης γης. Εκεί όπου 99 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Η Μαρία Αντζουλή και ο Γιάννης Πάλμος θα συναντηθούν στην ιστορική αφετηρία του Μαραθώνα την ερχόμενη Κυριακή, αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Για τα τέσσερα χιλιόμετρα καμένης γης επί της Λ. Μαραθώνος συμφωνούν και οι δύο πως θα τα διανύσουν «με βαριά καρδιά και βουρκωμένα μάτια». 

Οι δύο πυρόπληκτοι από το Μάτι έζησαν με διαφορετικό τρόπο την πύρινη κόλαση της 23ης Ιουλίου. Κοινός παρονομαστής, η αγωνία για τους συγγενείς τους που κινδύνευσαν, η θλίψη για τους γείτονες που «χάθηκαν» στις φλόγες και ο πόνος για τον λεηλατημένο από τη φονική φωτιά τόπο.

maria

Μαρία Αντζουλή

«Για μένα ο φετινός Μαραθώνιος θα είναι συναισθηματικά φορτισμένος. Θα ξυπνήσει μνήμες και εικόνες από τα όσα δραματικά έζησα και έντονα συναισθήματα για το θείο μου και φίλους που έχασα στη φωτιά, αλλά και όσους τραυματίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται ακόμα» λέει η έμπειρη δρομέας Μαρία Αντζουλή και προσθέτει: «Ταυτόχρονα όμως κυριαρχούν μέσα μου η οργή και η αγανάκτηση για την ολιγωρία της Πολιτείας εκείνη την ημέρα και για την ανεπάρκειά της».

Στιγμές αγωνίας

Η ίδια αναφέρει ότι είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής και θυμάται τις στιγμές αγωνίας που έζησε τον περασμένο Ιούλιο.

«Τα παιδιά μου, ηλικίας 15 και 17 ετών ήταν εκεί. Το ίδιο και οι γονείς μου. Εγώ έφυγα άρον – άρον από τη δουλειά μου, αλλά εγκλωβίστηκα στη Ραφήνα με το αυτοκίνητο. Τελικά τρέχοντας βρέθηκα και εγώ μέσα στη φωτιά στο Μάτι αναζητώντας με αγωνία την οικογένειά μου».

Όπως τονίζει πάντως, με τη συμμετοχή της στον 36ο Μαραθώνιο θέλει να στείλει περισσότερο ένα μήνυμα ελπίδας: «Γιατί μέσα από τη συσπείρωση των ανθρώπων του Ματιού, όλων όσοι πονάμε αυτόν τον τόπο, θα καταφέρουμε να τον αναγεννήσουμε».

Ο Γιάννης Πάλμος, ο οποίος ασχολείται εδώ και χρόνια με τη ποδηλασία δρόμου θα βρεθεί για πρώτη φορά στην αφετηρία του Μαραθώνα.

«”Μην μας ξεχνάτε! Είμαστε εδώ!” Είναι το μήνυμα που θέλουμε να ακουστεί παντού» λέει και προσθέτει: «Το βράδυ της 23ης Ιουλίου προσπαθούσα από το τηλέφωνο να εντοπίσω τους συγγενείς μου, τον πεθερό μου, την ξαδέρφη μου και τις ανήλικες ανιψιές μου. Άκουγα τη μικρή να μου φωνάζει ότι ”πήρε φωτιά η θάλασσα!”. Η δική μου οικογένεια στάθηκε τυχερή. Όμως οι 99 νεκροί θα είναι πάντα μαχαιριά στην καρδιά μας».

giannis

Γιάννης Πάλμος 

Ανθρώπινη αλυσίδα από τους πυρόπληκτους

Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι και Νέο Βουτζά θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της Λ. Μαραθώνος το πρωί της Κυριακής φορώντας μαύρες μπλούζες, με την ημερομηνία «23-7-2018», τον αριθμό 99, ένα μεγάλο «γιατί;» αλλά και το hastag #Act4Mati (Δράσε για το Μάτι).

Η ΣυντονιστικήΕπιτροπή Κατοίκων στο Μάτι αναμένεται επίσης να αναρτήσει δύο μεγάλα πανό με την εξής φράση (γραμμένη και στα αγγλικά): «Δίνουμε το δικό μας Μαραθώνιο. Θα νικήσουμε!

source: CNN Greece