Η ώρα της τιμωρίας για την 23 Ιουλίου: Κατηγορούμενοι Δούρου, Ψινάκης και άλλοι 18

0
804
καταστροφή της 23 Ιουλίου 2018

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη κατά 20 προσώπων για την καταστροφή της 23 Ιουλίου 2018 όπου βρήκαν εφιαλτικό θάνατο 100 συμπολίτες μας

Ο εφιάλτης της 23ης Ιουλίου επιστρέφει, αυτή τη φορά όμως με τη μορφή της Δικαιοσύνης. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη κατά 20 προσώπων για την τραγωδία στο Μάτι με τη φονική πυρκαγιά. Μεταξύ αυτών η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Οι διώξεις σε βάρος των 20 ατόμων είναι σε βαθμό πλημμελήματος, όπως προβλέπει ο νόμος και αφορούν σε:

  • -εμπρησμό από αμέλεια
  • -ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως
  • -σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια. Οπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Εκτός από την ποινική δίωξη κατά των παραπάνω προσώπων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν από την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια της. Ειδικότερα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια Αττικής, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και βεβαίως τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από την ηγεσία της οποίας αποπέμφθηκε ο κ. Καπάκης (τώρα διεκδικεί τη δημαρχία της Ανδρου).

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας και μέσα από τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυνεννοησία, κατάρρευση του συστήματος με δύο λόγια χάος».

Εξι δικογραφίες ανοιχτές 

Παράλληλα παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες και ειδικότερα.

  • – στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
  • – στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
  • – μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός)
  • – μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής
  • – μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας
  • – και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Την έρευνα διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.

protagon.gr