ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΕ 3o ΔΗΜΟΤΙΚΟ & 3o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

0
372

Κραυγή αγωνίας από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά του Ιουλίου σε απόσταση αναπνοής από σχολεία της Ραφήνας, όπως αναλυτικά εκπέμπεται πιο κάτω:

“Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σχεδόν τρεισήμισι μήνες μετά την πυρκαγιά στη Ραφήνα και στο Μάτι που άφησε πίσω της 99 θύματα και τεράστιες καταστροφές,  τα τεράστια  προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν.

Ένα από αυτά αφορά την αποκομιδή των κατεστραμμένων υλικών και την απορρύπανση της περιοχής από τα τοξικά και επικίνδυνα αποκαΐδια. Σχεδόν δύο μήνες παραμένει στοιβαγμένος σε σακιά, από τις εξειδικευμένες εταιρείες που έχουν αναλάβει εργολαβικά την απορρύπανση της περιοχής, ο αμίαντος από τα δεκάδες κατεστραμμένα λυόμενα που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά. Πρόκειται για επικίνδυνο και τοξικό υλικό, του οποίου η εισπνοή είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα.

Τα σακιά αυτά βρίσκονται παρατημένα και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (βροχή, αέρας)  σε οικόπεδο μέσα στη Ραφήνα, στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι και σε απόσταση μικρότερη από πεντακόσια μέτρα από δύο σχολικές μονάδες, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας και το 3ο Νηπιαγωγείο Ραφήνας,  που συνολικά έχουν 300 περίπου μαθητές. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σωματίδια του επικίνδυνου αυτού υλικού με τη βοήθεια του αέρα και της βροχής να διασκορπιστούν στη γύρω περιοχή.

Υπάρχουν ακόμα πολύ κοντά στα σχολεία σπίτια  κατεστραμμένα από την πυρκαγιά στα οποία δεν έχουν ακόμα αρχίσει οι διαδικασίες αποκομιδής των αποβλήτων (προϊόντα αμιάντου, πλαστικά κλπ)που μετά από την έκθεση τους στις ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες της πυρκαγιάς έχουν γίνει επικίνδυνα για την υγεία όσων κατοικούν κοντά αλλά και των ανενημέρωτων ιδιοκτητών που θα προσπαθήσουν μόνοι τους να τα απομακρύνουν,δημιουργώντας έτσι κίνδυνο για την υγεία τους αλλά και διασκορπίζοντας επικίνδυνες ουσίες στη γύρω περιοχή.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και κάτοικοι της περιοχής

Απαιτούμε:

  • Να προχωρήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί με ασφάλεια, σύμφωνα τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις, η απορρύπανση της περιοχής.
  • Καμιά έκπτωση και προχειρότητα σε θέματα ασφαλούς χειρισμού τοξικών αποβλήτων.

Αρκετά έχουν υποφέρει οι κάτοικοι των περιοχών αυτών! Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών και τη δική μας.

Καλούμε

  • τη Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής, το Υπουργείο Παιδείας Ε.Θ. να επιληφθούν του θέματος,
  • το Δήμο Ραφήνας –Πικερμίου, την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Υποδομών – Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας  να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της απορρύπανσης άμεσα”.https://www.kirkinews.gr