Εγκλήματα της 23 Ιουλίου

0
576
5385013

Σχετικά με πρόσφατη εκπομπή στο ραδιόφωνο,  θέλω ο ίδιος να εκφράσω την προσωπική μου άποψη και να θέσω κάποια από τα θέματα της καταστροφικής ημέρας της 23 Ιουλίου. Την έκλεισα μάλιστα όταν ο εκφωνητής είπε ” τι να κάνει ο κάθε Τοσκας” σχετίζοντας την καταστροφή με ασύμμετρη απειλή και εφαρμογές “λέιζερ”. Ο Ίδιος ξέρω πάρα πολύ καλά γιατί έγινε αυτή η καταστροφή και δεν με παραμυθιάζει κανένας που δεν ήταν εδώ να τα ζήσει από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο Κύριος Λόγος που επεκτάθηκε η φωτιά σε αυτό το βαθμό είναι γιατί δεν είναι Γερμανία εδώ αλλά Ελλάδα! Γιατί ο τρόπος που αντιμετωπίζονται όλα σε αυτή την χώρα είναι παραδοσιακός Ελληνικός τρόπος! Και όσοι μεγαλώσαμε εδώ τoν έχουμε ζήσει και μάθει καλά.

Σε μικρότερο βαθμό από την συγκεκριμένη εθνική τραγωδία έχουμε ζήσει το φαινόμενο σε Εφορίες, Ταχυδρομεία, Τράπεζες, Δημοτικές υπηρεσίες και πολλά άλλα! Το σύστημα αυτό είναι τόσο δυνατό, που ναι μεν δεν είναι όπως στην δεκαετία 90, βλέπουμε μια μικρή διαφορά, αλλά είμαστε τουλάχιστον ακόμα 200 χρόνια πίσω από άλλες χώρες της Ευρώπης. Έτσι και με το ίδιο σύστημα πήγαμε να σβήσουμε και την φωτιά και αναρωτιέμαι μιας και είναι επίκαιρο το θέμα με την προκλητικότητα της Τουρκίας γιατί μερικοί έχουν την εντύπωση πως οι ένοπλες δύναμης μας λειτουργούν διαφορετικά, θα είναι πραγματικά το μοναδικό σε αυτή την χώρα που διαφέρει, αν διαφέρει.

Σήμερα αν πιάσει φωτιά στην Ραφήνα στο λόφο θα καεί ολοσχερώς! Θα καεί μέχρι να μην έχει κάτι άλλο να κάψει! Τίποτα δεν άλλαξε, ακόμα ο πυροσβέστης δεν ξέρει τους δρόμους, ακόμα θα χαθεί και ακόμα θα σταματήσει να πει, ρε φίλε που είναι η φωτιά πως πάμε εκεί, κάτι που έχω ζήσει ο ίδιος άπειρες φορές σε προηγούμενες φωτιές! Ξανά αν πιάσει κάπου φωτιά θα φύγουν όλα τα λιγοστά μέσα προς εκεί να αφήσουν ακάλυπτη άλλη περιοχή.

Η φωτιά

πολύ απλά άρχισε γιατί ένας ανεγκέφαλος τσοπάνης, που είναι γεμάτο η περιοχή μας και ακολούθησαν μέχρι και πρόσφατα ίδια περιστατικά σκέφτηκε να κάψει τα χόρτα του. Ούτε λέιζερ ούτε μυστικοί πράκτορες. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τρία περιστατικά που ξέρω ο ίδιος που μετά της 23/7/18 που έγινε παρέμβαση της πυροσβεστικής για το ίδιο λόγο!

Η φωτιά πήρε αυτές τις διαστάσεις

πολύ απλά γιατί η κάθε φωτιά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να μην εξαπλωθεί το μέτωπο.  Εδώ στην δικιά μας περίπτωση σοβαρότατος λόγος ήταν η λάθος εκτίμηση της φωτιάς. Γνωρίζοντας πως το σημείο έχει καεί πολλαπλές φορές και πως έχει τεράστια έκταση περιμετρικά με χαμηλή βλάστηση κανένας δεν πίστεψε ότι αυτή η φωτιά μπορεί να επεκταθεί, ούτε ο ίδιος το πίστεψα και αφού την είδα την πρώτη φορά που ανέβηκα στο λόφο των Ποντίων, γύρισα σπίτι και έκατσα στο γραφείο μου χαλαρά πεπεισμένος πως θα την σβήσουν. Η δικιά μου λάθος εκτίμηση δεν έκανε κακό σε κανέναν, αλλά εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Άραγε,  η λάθος εκτίμηση του Δημάρχου Ραφήνας στα κανάλια έπαιξε σημαντικό ρόλο? Μου είπαν άνθρωποι πως μετά την δήλωση του Δημάρχου ξάπλωσαν να ξεκουραστούν σα να μην συνέβη τίποτα.  Αν δεν είχε βγει καν στα ΜΜΕ να εκφράσει την προσωπική του άποψη άραγε θα είχαμε και εναέρια μέσα?

 Ο ίδιος πιστεύω πως με τη στάση του, την υπερβολική του ηρεμία και έλλειψη πραγματικής γνώσης για το περιστατικό τα πρώτα κρίσιμα λεπτά έδωσε μια λάθος εικόνα στα ΜΜΕ και συντέλεσε να μπει 4η σε βαθμό επικινδυνότητας με τις υπόλοιπες φωτιές που εξελισσόντουσαν την ίδια ώρα. Αν δεν έβγαινε καθόλου να κάνει δήλωση έστω η αν είχε γνώση και έλεγε αν δεν έρθουν εναέρια μέσα θα μπει στο δάσος όπου μετά δεν φρενάρει, ίσως να μην έγραφα σήμερα αυτά που γράφω. Πιστεύω πως λάθος εκτίμηση έγινε και από τα υψηλότερα στελέχη που έδιναν εντολές από μακριά. Θεωρώ πώς δεν υπολόγισαν καθόλου μα καθόλου την φορά του ανέμου και πως και ο Δήμαρχος αλλά και οι Αξιωματικοί βασίστηκαν στο ιστορικό της περιοχής και όχι τους Δυτικούς ανέμους πιστεύοντας πως η φωτιά θα πάει από εκεί προς Ανθούσα.

Πολλές Εστίες είναι λογικότατες και δεν είναι  καμία ασύμμετρη απειλή, με το υπερβολικά δυνατό αέρα οι φούντες από τα πεύκα και τα θερμικά ταξίδευαν σαν φαντάσματα στον αέρα και σκόρπισαν την φωτιά. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Υπερβολική θερμοκρασία

και όμως υπήρχε τόσο καύσιμη ύλη, ο περιβάλλοντας χώρος ήταν αποξηραμένος, είχαμε καύσωνα, και ανάμεσα σε όλη αυτή την ύλη κάηκαν και ΙΧ, βενζίνες, μπαταρίες πλαστικά και άλλα.

Τα ορθά της εκπομπής

υπάρχουν σημαντικές αναφορές στην εκπομπή και απ’ ότι λένε οι καλεσμένοι υπάρχουν και τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία για αυτά που έχουν κατατεθεί στον ανακριτή.  Σημαντικά ανάμεσα σε αυτά είναι και πρέπει να αναφερθεί  πως για την πυρόσβεση της Κινέτας δεν τράβηξε η Πυροσβεστική Υπηρεσία οχήματα από την Αθήνα να συμπληρώσει βοήθεια στα άλλα μέτωπα, αλλά επέλεξε να πάρει την μονάδα Νέας Μάκρης και να την στείλει 100 χλμ μακριά. Εδώ συμπληρώνω πως γνώριζαν 4 ημέρες πριν πως θα πνέουν θυελλώδες άνεμοι και άφησαν εκτεθειμένη την περιοχή μας, την Λίμνη Μαραθώνα και το Βαρνάβα μέχρι και την Βραυρώνα και το Πόρτο Ράφτη.

Αναφορά γίνεται και για την δραματική ανοργανωσιά της τροχαίας που έστειλε απ’ ευθείας το κόσμο να καεί παραλιακά.

Πολλά τα εγκλήματα

Μην εστιάζουμε μόνο στην δραματική ημέρα της 23 Ιουλίου. Δεν ήταν μόνο ένα τεράστιο έγκλημα, μια αδιαφορία της τότε κυβέρνησης που με έκανε πραγματικά να σκεφτώ, πρώτη φορά αριστερά, θα είπαν: “α κυριλέ είναι εκεί ας τους αφήσουμε να καταστραφούν” αλλά ακολούθησαν και άλλα…

Άλλο τόσο έγκλημα είναι η συγκάλυψη της αλήθειας, η παραπληροφόρηση, και η απάνθρωπη συμπεριφορά όλων των πολιτικών καθαρμάτων απέναντι μας. Για να συγκαλύψουν την ασχετοσύνη τους έριξαν τις ευθύνες σε εμάς που καήκαμε. Ντροπή τους! Ντροπή που σε μια κατοικημένη περιοχή εντός σχεδίου όπως ο Νέος Βουτζάς είχε 13 νεκρούς, ας μας δικαιολογήσουν τους 13 και για το Κόκκινο Λιμανάκι τα λέμε αργότερα.

Έγκλημα είναι το μακρύ χαΐρι πολιτικών, πραγματικά πάρτι στις πλάτες μας. Φαγοπότι μεγάλο. Δεν ξεχνάω δομές με 5.500 το μήνα, την μίσθωση του Κτήματος Αντωνίου για μήνες με υπερβολική καθυστέρηση για να εισπράξουν ορισμένοι περισσότερα. Την ανάθεση σε K-Research με απίστευτους μισθούς και άλλα που παράλληλα ο πολύ μεγαλύτερος Δήμος Μαραθώνα έκανε την ίδια εργασία με δημοτικούς υπάλληλους και όχι ιδιώτες και ιδιωτικά κτήρια. Καμία συνεργασία ανάμεσα στους σοβαρά κατεστραμμένους  δήμους!

Χαΐρι μπήκε ακόμα και στο ερανικό Λογαριασμό, το σκέπτομαι και δεν έχω λόγια, μου έχει φύγει κυριολεκτικά το σαγόνι από την θέση. Μαζεύτηκε ένα ποσό από το υστέρημα συνανθρώπων μας, μιλάμε ο άλλος να δίνει 5 και 10 ευρώ με αγάπη, και πάει το κράτος, η τράπεζα και βάζει χαΐρι σε αυτά τα λεφτά, 22.000 ευρώ φόρος και δεν το κατέκρινε ΚΑΝΕΝΑΣ μόνο εγώ? Καμία ΣΕΚΜΑ, Ο Βουτζάς, ο Προβαλυνθος, το Κόκκινο Λιμανάκι, η Ένωση Πυρόπληκτων, μα ΚΑΝΕΝΑΣ? Μόνο εμένα μου γύρισαν τα μάτια ανάποδα? Μόνο εγώ νιώθω σαν να βούτηξαν από το παγκάρι της εκκλησίας? Ντροπή! Αυτά τα 22.000 με πονάνε περισσότερο και από την μίζα κάδων ανακύκλωσης.

Και τέλος έγκλημα είναι πως πιστέψαμε και βοηθήσαμε να φύγει το πολιτικό κατά λάθος – ΣΥΡΙΖΑ, και να μας λυτρώσει η πολλά υποσχόμενη Ν.Δ. Που να φανταστούμε πως αυτό το σοβαρότατο έγκλημα και ιστορικό γεγονός θα αντιμετωπιστεί χειρότερα και από το προηγούμενο τσίρκο. Ντροπή σας! Ντροπή στην Ν.Δ. που μας άφησε κυριολεκτικά στο έλεος και δημοσιεύει αναληθείς ιστορίες για μας και εκμεταλλεύεται μόνο πολιτικά την δυστυχία μας.
Ντροπή σας! Ντροπή στο Πατούλη που ως πιο κοντινός υπάλληλος μας στην περιοχή το πρώτο που έκανε ήταν να αναβαθμίσει με απευθείας ανάθεση το σαλόνι της Δημόσιας υπηρεσίας την ίδια ώρα που άλλοι ζητιάνευαν λίγες κρέμες για τα εγκαύματα τους και όλοι μαζί φιλούσαμε το χέρι του Κ. Λάτση.

Ντροπή τους! Όλοι τους! Που 2 χρόνια τώρα δεν έχει κάνει τίποτα κυριολεκτικά το κράτος, που συνεχίζει την παράδοση της γραφειοκρατίας, τα κόλπα, και την ταλαιπωρία μας. Ντροπή σας! Ούτε 1 θαμνάκι στα 2 χρόνια, ένα λάστιχο ποτίσματος, ντροπή σας! Όλα με την φοροαπαλλαγή ιδιωτών. Όλα από την προσωπική προσπάθεια κατοίκων. Ντροπή σας!

ΑΜΚΕ

Σε ειρωνικό μου σχόλιο προς το Κύριο Αυγερινό σχετικά με την περιβόητη ΑΜΚΕ “συγχαρητήρια για το έργο σας” του είπα, η απάντηση του ήταν πως δεν μπόρεσε μόνος του να τα κάνει όλα, πως δεν του έδωσαν ούτε μια γραμματέα. Η συγκάλυψη των στελεχών της ΑΜΚΕ μου θυμίζει ένα ειδικό “κώδικα” πολιτικής.  Μέχρι σήμερα δεν έχει βγει ένας να πει μια ΣΥΓΝΩΜΗ ! Ο ίδιος και έχοντας καταστραφεί σοβαρότατα είχα προσφερθεί να βοηθήσω, μου είπαν να κάνω στην άκρη γιατί Δικηγόροι και άλλοι τεχνοκράτες θα έκαναν καλύτερα δουλειά. Εγώ σήμερα έχω να τους πω ότι το συγκεκριμένο πόστο απαιτούσε ψυχή, τίποτε άλλο! θα μπορούσα να προσφέρω πολλαπλά από το τίποτα που μας σέρβιραν τελικά. Για ένα να είσαστε σίγουροι, 1 μήνα μετά και  βλέποντας να μην έχει στηθεί ούτε έδρα της ΑΜΚΕ εδώ  θα έβγαινα στα κανάλια και θα τα δημοσίευα! Εμείς δεν διαβάσαμε ούτε δυο αράδες για το τι συμβαίνει!

Επίλογος

Μέχρι του χρόνου που θα πλησιάζει η επέτειο μην περιμένετε πολλά… όλα θα συνεχίσουν με το ίδιο απαράδεκτο ρυθμό. Κάποια στιγμή θα γίνουν και τα σπίτια μας… έστω τμηματικά. Κάποια στιγμή ίσως φυτρώσει και κάτι αλλά μην περιμένει κανένας πια δάσος. Κάποια στιγμή κάποιες πληγές θα κλείσουν αλλά αυτό που δεν θα γίνει σίγουρα είναι, να επιστρέψουν οι άνθρωποι μας πίσω.

Αν θέλουμε δικαίωση, αν θέλουμε να κάνουμε μια ιστορική αλλαγή σε αυτό το τόπο, πρέπει όλοι ενωμένοι να αντισταθούμε και αυτό δεν γίνεται από τον καναπέ, θέλει θυσία, τόλμη και αποφασιστικότητα.