Έχουν ήδη καεί άνθρωποι

0
82

Μάτι 23 Ιουλίου 2018 ώρα 18.00 από την πλευρά της Νέας Μάκρης.

Το σπίτι μου βρίσκεται στην άκρη του οικισμού προς το Ζούμπερι. Αγνοώ πως λίγο πιο επάνω από εμένα στο Νέο Βουτζά έχουν ήδη καεί άνθρωποι. Αγνοώ πως στην άλλη άκρη του οικισμού προς τη Ραφήνα καίγονται άνθρωποι εκείνη τη στιγμη. Αγνοώ πως στο κέντρο του οικισμού στο λιμανάκι υπάρχει μποτιλίαρισμα. Βλέποντας τον καπνό να πυκνώνει προτείνω να φύγουμε προληπτικά.

Η 18χρονη κόρη μου νέα οδηγός παίρνει τη μητέρα μου και τον σκύλο στο ενα αυτοκίνητο.

-Πήγαινε στο λιμάνι της λέω

Κλείνω το σπίτι και φεύγω με τη μικρότερη κόρη μου και 3 γάτες χύμα ριγμένες μεσα στο δεύτερο αυτοκίνητο. Τότε βλέπω από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου μου πως καίγεται ένα μεγάλο πεύκο στην αρχή του δρόμου μου αμέσως μετά τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Χτυπάει το τηλέφωνό μου και ακούω τη Λυδία να μου λέει κλαίγοντας

-Γιατί με έστειλες εδώ; Είμαι εγκλωβισμένη με το αυτοκίνητο και υπάρχουν φλόγες. Τι να κάνω τη γιαγιά;

Την επόμενη ημέρα κατάλαβα πως αυτά θα μπορούσαν να είναι τα τελευταία λόγια που θα είχα ακούσει απο το παιδί μου.

18.23 Η αδρεναλίνη με έχει ντοπάρει.

Κάνω στην άκρη το αυτοκίνητο μου που έχει κατεύθυνση στο Ζούμπερι μη πιστεύοντας πως η Λυδία δε θα τα καταφέρει, μη πιστεύοντας πως αυτό που βλέπω πίσω μου το ζω στα αλήθεια. Τηλεφωνώ στον Ανδρέα για να του πω πως καιγόμαστε, κινδυνεύει το παιδί μας και δε με πιστεύει, οι ειδήσεις δε λένε τίποτα μου λέει.

Βγάζω αυτή τη φωτογραφία και του τη στέλνω για να με πιστέψει. Η Λυδία και η μητέρα μου βρίσκονται εκεί μέσα.

Δίνω οδηγίες στη μικρότερη κόρη μου να μπει στη θάλασσα και ετοιμάζομαι να πάω με τα πόδια να βρω τους δικούς μου τη στιγμή που η Λυδία με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει πως κατάφερε να κάνει αναστροφή αλλά έχει σκάσει το λάστιχό της.

Ουρλιάζω λέγοντας ΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΜΕ ΤΗ ΖΑΝΤΑ

Βρισκόμαστε όλοι μαζί και φεύγουμε προς τη Νέα Μάκρη παραλιακά. Παρατηρείστε το δρόμο πως δε βγαίνει κανένα αυτοκίνητο από το Μάτι προς τη Νέα Μάκρη. Αντιθέτως κατά τη δική μου έξοδο ενα κομβόι αυτοκινήτων κατευθύνονταν προς το Μάτι. Άνοιξα το παράθυρο και έκανα νόημα στην πρώτη οδηγό

«Που πάτε; Το Μάτι καίγεται» της λέω

« Προς τα εκεί μας είπε η αστυνομία να πάμε μου απάντησε, ενώ η ηλικιωμένη συνοδηγός της έκανε νόημα τύπου άστη μη την ακούς ( εμένα).

Προς στιγμή κλονίστηκα μήπως πάω λάθος.

Όμως έβλεπα μπροστά μου τον ουρανό καθαρό ενώ πίσω μου μόλις είχα αφήσει την κόλαση.

Κανείς από τους κατοίκους των 5 οικισμών δε σώθηκε από οργανωμένη παρέμβαση εκείνη την ημέρα.

Εκκενώθηκε οργανωμένα το Λύρειο από την έναρξη της φωτιάς στην αρχή της σχεδόν 2 ώρες πριν φτάσει στο Μάτι.

Υπήρξε εντολή εγκαίρως πολύ πριν η φωτιά φτάσει στην περιοχή μας και οργανωμένη εκκένωση με πούλμαν των παιδικών κατασκηνώσεων που βρίσκονται στο Ζούμπερι.

Μαρίνα Καρύδα