Έχασα τη μητέρα μου, την αδελφή μου, και τις δυο δίδυμες ανιψιές μου

0
188

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2022

Προς: κα. Πρόεδρο της Δημοκρατίας

κο. Πρωθυπουργό

κ.κ. Αρχηγούς Κομμάτων Αντιπολίτευσης

Αξιότιμη Κυρία, Αξιότιμοι Κύριοι

Ονομάζομαι Χερουβείμ Αριστείδης και στο μεγαλύτερο έγκλημα, σε καιρό ειρήνης, από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, της 23ης Ιουλίου 2018, έχασα τη μητέρα μου Χερουβείμ Ευπραξία (74 ετών), την αδελφή μου Χερουβείμ Βασιλική (53 ετών) και τις δυο δίδυμες ανιψιές μου Χερουβείμ Μελίνα-Ευπραξία και Χερουβείμ Ηλιάνα- Μαρία (5 ετών).

Στηρίζομαι στο Ελληνικό Σύνταγμα, στο οποίο έχετε ορκιστεί, και συγκεκριμένα στις παρακάτω παραγράφους που κάνουν αναφορά σε αρχές και σχέσεις μεταξύ της Πολιτείας και των πολιτών:

Άρθρο 2 § 1. O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.

Άρθρο 4 § 1. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

Άρθρο 87 § 1.H δικαιοσύνη απονέμεται από δικαστήρια συγκροτούμενα από τακτικούς δικαστές, που απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία.

Θεωρώ δεδομένο ότι τα παραπάνω, παρότι αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους στη συμβίωση Πολιτείας και πολιτών, καταπατήθηκαν βάναυσα στην περίπτωση της εθνικής τραγωδίας της 23ης Ιουλίου 2018. Και συγκεκριμένα παραθέτω τις σκέψεις μου:

Σε ένα από τα δεκάδες ηχητικά ντοκουμέντα που αποκαλύφθηκαν για την ημέρα εκείνη, ακούγεται η φράση «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη Ζούγκλα, καίγονται αμάξια με κόσμο». Πρόκειται για παρατήρηση πυροσβέστη, ο οποίος βρίσκεται στα 400 μέτρα μακριά από το σημείο όπου απανθρακώθηκαν 6 άνθρωποι, ανάμεσά τους και η οικογένειά μου. Κανείς δεν τους ειδοποίησε, κανείς, ενώ τους παρατηρούσαν, δεν έκανε την προσπάθεια να τους σώσει. Ακόμη και η ανεύρεση 4 ώρες μετά έγινε από εθελοντές διασώστες (εφέδρους) συνοδεία περιπολικού. Η Ελληνική Πολιτεία απλά σπατάλησε έναν πυροσβεστήρα για να τους σβήσει. Διευκρινίζω ότι Ζούγκλα ονομάζεται η περιοχή του Ματιού που βρίσκεται η κατοικία μας, η οποία απέχει 50 μέτρα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος και είναι σε ένα δρόμο πλάτους κυκλοφορίας περίπου 6 μέτρων, περισσότερο δηλαδή από την συντριπτική πλειοψηφία των δρόμων της πρωτεύουσας.

Στα 4 χρόνια που πέρασαν, οι συγγενείς των θυμάτων ζήσαμε τις δικαστικές εξελίξεις, έχοντας σκοπό της ζωής μας τη δικαίωση των 102 ανθρώπων που χάθηκαν. Ελάχιστοι δικαστικοί λειτουργοί μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης και προς τιμήν τους. Ένα απίστευτο φαινόμενο διεκπεραίωσης της υπόθεσης, ελαφρά τη καρδία, και επιχειρηματολογία επί της διαδικασίας. Πρόκειται για κατηγορία ανθρωποκτονίας κατά συρροή 102 θυμάτων. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΥΒΡΕΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Από την επόμενη μέρα, υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια της Πολιτείας να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Ένα διακομματικό και διαχρονικό κράτος προσπαθούσε να πείσει τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας ότι έφταιγαν οι πληγέντες για ό,τι έπαθαν, με αυθαίρετα, στενούς δρόμους, κλείσιμο των παραλιών. Γεγονός που εμπλέκει πολιτικούς και δημοσιογράφους, ως και καθηγητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων που επιχειρηματολογούν για την κλιματική αλλαγή και τους τρόπους δόμησης του Ματιού. Μια άθλια προπαγάνδα, από ανθρώπους που δεν έχουν γνώση της περιοχής και απλά εκτελούν εντολές. Καμία έκθεση/απόφαση Εισαγγελέα/Ανακριτή/Πραγματογνώμονα δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Το αντίθετο μάλιστα.

Φέτος θα τελεστεί το 4ο μνημόσυνο για τους νεκρούς της εθνικής τραγωδίας της 23ης Ιουλίου 2018. Σε όλα τα προηγούμενα, παρέστησαν πολλοί εκπρόσωποι της Πολιτείας ως και απλοί επίδοξοι πολιτευτές και στις περισσότερες των περιπτώσεων, μίλαγαν στα κανάλια και έφευγαν. Σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της χώρας μας, οι παρευρισκόμενοι σε κηδεία ή μνημόσυνο πλησιάζουν την οικογένεια και συλλυπούνται. Κανείς και ποτέ δεν πλησίασε τους συγγενείς των θυμάτων ή τους δέχτηκε, έστω εθιμοτυπικά.

Αντιθέτως, έχουμε πρωθυπουργούς, υπουργούς και λοιπούς πολιτειακούς παράγοντες να συγχρωτίζονται, να υποστηρίζουν προεκλογικά, να προάγουν ως το βαθμό του αρχηγού του ΠΣ, υπόδικους για την υπόθεση. ΓΙΑ 102 ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΕΣ. Ακόμη και ο υπεύθυνος επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού σώματος τα τελευταία χρόνια, είναι υπόδικος για την υπόθεση Μάτι. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ.

Αισθάνομαι την ανάγκη λοιπόν, να επικοινωνήσω μαζί σας για να αλλάξουμε έστω κάτι. Η δικαίωση για τους 102 ανθρώπους που έφυγαν θα ήταν να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Κάτι, όμως, που δεν πρόκειται να γίνει. Το επόμενο ζητούμενο για μας θα ήταν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΜΑΤΙ. Κάτι που επίσης, δεν φαίνεται πιθανό με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα.

Σας ικετεύω, ΠΑΡΤΕ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ. Δεν είναι δυνατόν, δημόσιοι λειτουργοί, στην πολιτική προστασία, αιρετοί ή όπου αλλού, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία 102 συμπολιτών τους, να συνεχίζουν να έχουν την ευθύνη για χιλιάδες άλλους.

Είναι απίθανο να σας εξηγήσει κάποιος πως μπορεί να αισθάνεται η οικογένειά μου, οι άλλες οικογένειες στο Μάτι, τη Βόρεια Εύβοια, τη Βαρυμπόμπη, την Ηλεία, σε τόσα άλλα μέρη στην Ελλάδα και τώρα στην Πεντέλη.

Δε θα ήθελα να καταχραστώ τον χρόνο σας περισσότερο. Απλά σας παραθέτω τα ονόματα αυτών για τους οποίους θα έπρεπε να σκέφτεστε και να νοιάζεστε περισσότερο:

Δημητρίου αβάπτιστο, 6 μηνών

Χερουβείμ Εβελίνα, ετών 5

Χερουβείμ Μαρίλια, ετών 5

Κοκκινίδης Δημήτριος, ετών 5

Κοκκινίδης Γεώργιος, ετών 8

Φιλιπποπούλου Βασιλική, ετών 9

Φιλιπποπούλου Σοφία, ετών 9

Korzeniowski Kacper, ετών 9

Φύτρος Ανδρέας, ετών 11

Φύτρου Εβίτα, ετών 13

Αλεξόπουλος Δημήτρης, ετών 13

Ευχαριστώ για την προσοχή σας,

Χερουβείμ Αριστείδης