Αφιέρωμα της τηλεόρασης Αυστραλίας για την 23 Ιουλίου

0
397
23 July

Η εκπομπή «Foreign Correspondent» (Ξένος Ανταποκριτής) του αυστραλέζικου καναλιού ABC πρόβαλε αφιέρωμα στην πυρκαγιά της 23 Ιουλίου.

Όταν ο πυροσβέστης Ανδρέας Δημητρίου έμαθε ότι η φωτιά έφτασε στο Μάτι, έτρεξε να βρει την οικογένειά του. Δίπλα στο κύμα βρισκόταν αναίσθητη η σύζυγός του, Μαργαρίτα. Δίπλα της, νεκρός, ο έξι μηνών γιος τους.

 

Η Μαργαρίτα Δημητρίου έπεσε σε κώμα και εξέπνευσε 12 ημέρες αργότερα.

«Ήταν η απόλυτη καταστροφή εκείνη η μέρα. Για πολύ κόσμο. Είναι κάτι που δεν θα ευχόμουν σε κανέναν, ούτε σε εχθρό μου λέει ο Ανδρέας Δημητρίου στην εκπομπή της εθνικής τηλεόρασης της Αυστραλίας.

«Νιώθω πολλά αλλά ακόμη δεν έχω θυμώσει. Δεν ξέρω με ποιον να θυμώσω» «Με τον Θεό; Με τους άλλους; Με τον εαυτό μου;»

To επεισόδιο «Το Μάτι της Φωτιάς» (The Eye of the Fire) προβλήθηκε σήμερα και ήταν το τελευταίο της σεζόν για την εκπομπή που κάνει διεθνείς ανταποκρίσεις από σημεία του πλανήτη.

Ο δημοσιογράφος Έρικ Κάμπελ μιλά με κόσμο που έζησε την τραγωδία, αναζητώντας τα αίτια της δεύτερης πιο θανατηφόρα φωτιάς μετά το Μαύρο Σάββατο του Φεβρουαρίου 2009 στη Βικτόρια της Αυστραλίας με τους 173 νεκρούς.

Η εκπομπή εντοπίζει τα λάθη του κρατικού μηχανισμού, όπως ότι η αστυνομία έστελνε τον κόσμο κατευθείαν στην κόλαση.

Ο ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης, που εκπόνησε μελέτη για τα λάθη που έγιναν εκείνη τη μέρα, πιστεύει ότι χάθηκε χωρίς λόγο τουλάχιστον μια πολύτιμη ώρα προτού αντιδράσει το κράτος, ενώ ο πρόεδρος των πυροσβεστών μιλά για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Σώμα λόγω λιτότητας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση και την οικονομική κρίση και χαρακτηρίζει την τραγωδία «Ολοκαύτωμα εν καιρό ειρήνης που απαιτεί δικαιοσύνη».