6 μήνες μετά…

0
559
23 july MATI

από τη σελίδα του Vassilis Kanellopoulos

6 μήνες μετά είναι αρκετοί για να έχει κανείς πιο καθαρό μυαλό και να κρίνει τα γεγονότα λίγο πιο αμερόληπτα.


6 μήνες μετά και η πληγή στην ψυχή των κατοίκων είναι πλέον μόνιμη και βαθιά και μάλλον χωρίς ελπίδα επούλωσης.


6 μήνες μετά μάλλον τελείωσε η καταμέτρηση των ψυχών που χάθηκαν στον απίστευτο αριθμό της εκατόμβης νεκρών


6 μήνες μετά ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι ανυπολόγιστος, γιατί θύματα είναι όσοι χάθηκαν, όσοι έχασαν τους δικούς τους, όσοι έχασαν φίλους, όσοι έμειναν στο δρόμο, όσοι πάλεψαν για τη ζωή τους, όσοι παλεύουν με τα εγκαύματα σώματος και ψυχής, όσοι έχασαν κατοικίδια, όσοι αναγκάζονται να ζουν ή να περνούν κάποιες ώρες σε ένα κατεστραμμένο τόπο, όσοι έχασαν το δικό τους μικρό παράδεισο, όσοι έρχονται αντιμέτωποι με την αναλγησία του κράτους, όσοι από τη μέρα εκείνη είναι τελείως διαφορετικοί άνθρωποι…


6 μήνες μετά είναι αρκετοί για να αντιληφθεί κανείς τα λάθη που έγιναν και την παντελή απουσία της πολιτικής προστασίας.


6 μήνες μετά είναι προφανές ότι οι κάτοικοι εγκαταλείφθηκαν ψυχρά στην τύχη τους, ότι δεν προσπάθησε κανείς να σώσει έστω μία ψυχή


6 μήνες μετά είναι προφανές ότι με μία υποτυπώδη οργάνωση, με ένα απλό σχέδιο προστασίας, με μία σωστή κινητοποίηση και έγκαιρη η φωτιά θα είχε σβήσει πριν φτάσει στο Νταού Πεντέλης. ( είναι εντυπωσιακό το video με τη φωτιά που καίει χαμηλή βλάστηση σε έκταση που εύκολα ελέγχεται από εναέρια μέσα μόνο μία ώρα πριν την ολική καταστροφή).


6 μήνες μετά είναι προφανές ότι στέλνοντας όλες τις δυνάμεις στην Κινέτα, αφήνεις την υπόλοιπη Αττική στο έλεος του ανέμου, σε ημέρα με πολύ υψηλή επικινδυνότητα.


6 μήνες μετά είναι προφανές ότι ο υπεύθυνος Υπουργός ( ο ίδιος που προσπαθούσε αργότερα να βρει λάθη, αλλά δεν έβρισκε) ήταν εκτός τόπου και χρόνου, όταν 10 μόλις ημέρες νωρίτερα σε συνέντευξη καμάρωνε για την πλήρη ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων, για την καλύτερη κατάσταση από ποτέ και την πλήρη επάρκεια των μέσων!


6 μήνες μετά είναι προφανές ότι όταν θεωρείς ότι είσαι σε ετοιμότητα και με επαρκή μέσα πυρόσβεσης δε γίνεται διάολε μετά από 10 ημέρες να χάνεις 100 ανθρώπους και να αφήνεις να καταστραφεί ολοσχερώς μία περιοχή και μετά να δηλώνεις ότι ψάχνω και δε βρίσκω λάθος…


6 μήνες μετά είναι προφανές ότι δεν έχεις επαρκή μέσα όταν για να προστατέψεις μία περιοχή της Αττικής αφήνεις μία άλλη ανυπεράσπιστη, ή αν πράγματι έχεις δεν τα χειρίστηκες σωστά.


6 μήνες μετά είναι προφανές ότι δεν είσαι σε ετοιμότητα όταν τα πτητικά σου μέσα δεν μπορούν αν απογειωθούν λόγω βλάβης, όταν γυρνούν πίσω γιατί έμειναν από βενζίνη και όταν δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις δυνάμεις εδάφους.


6 μήνες μετά είναι προφανές ότι όταν αργείς να αντιληφθείς την ένταση και την πορεία της φωτιάς και δε στείλεις έγκαιρα εναέρια μέσα, δεν μπορείς να περιμένεις να αποτρέψεις την επέκταση στο Μάτι με 2 πυροσβεστικά οχήματα επί της Μαραθώνος να μάχονται άσκοπα με φλόγες ύψους 8-10 μέτρων σε μήκος 2km.


6 μήνες μετά είναι προφανές ότι όταν δενδροφυτεύεις με πεύκα μια υποτιθέμενη αντιπυρική ζώνη, τη Μαραθώνιο διαδρομή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, δεν πρέπει να σου κάνει εντύπωση η εικόνα της περιοχής στο Μαραθώνιο 14 χρόνια μετά, αφού τα δέντρα που φύτεψες αλόγιστα εξάλειψαν και την παραμικρή ελπίδα αναχαίτισης της φωτιάς.


6 μήνες μετά είναι προφανές ότι αφού έστειλες όλες τις δυνάμεις στην Κινέτα, αφού άφησες ανυπεράσπιστη την Αθήνα, αφού δεν είχες βενζίνη για τα αεροπλάνα, αφού δε λειτουργούσαν οι επικοινωνίες, αφού δεν μπορούσες να αντιληφθείς την ταχύτητα και την πορεία της φωτιάς για να τη σβήσεις έγκαιρα τότε τελικά δεν ήσουν σε ετοιμότητα, ούτε είχες επάρκεια μέσων.


6 μήνες μετά υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά. 
Αφού το ξέρεις ότι είσαι ανέτοιμος και ανεπαρκής ως κρατικός μηχανισμός, γιατί δε μας ενημερώνεις έγκαιρα;
Αφού δεν προλαβαίνεις ή δεν αντιλαμβάνεσαι έγκαιρα την ανάγκη για εκκένωση, όταν το ελικόπτερο που πετά πάνω από την περιοχή κατά τις 05:40 και προβλέπει την καταστροφή και προσπαθεί να δείξει στους κατοίκους ότι πρέπει να φύγουν γιατί δεν ενημερώνεις τους κατοίκους; Γιατί δε μας λες ότι είσαι ανεπαρκής και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα και πρέπει να φύγουμε; Γιατί δε στέλνεις 5-10 μηχανές της ομάδας Ζ απλά να ενημερώσουν τους κατοίκους πόρτα πόρτα ότι πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή γιατί κινδυνεύουν; Γιατί δε χτυπάς τις καμπάνες των εκκλησιών;

Γιατί αφήνεις παππούδες και παιδιά να κοιμούνται το απογευματάκι και να αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν μόνο όταν φτάσει η φωτιά στο σπίτι τους; Γιατί δεν παρέχεις στους κατοίκους αυτά τα 15-20′ της πιο έγκαιρης αντίδρασης που για πολλούς θα ήταν σωτήρια; Γιατί δεν ανοίγεις δρόμο διαφυγής και δρόμο σωτηρίας με 5-10 μηχανές της ομάδας Ζ να κατευθύνουν την κυκλοφορία στην Ποσειδώνος σε μία κατεύθυνση προς τον Άγιο Ανδρέα; Γιατί αντί να κλείσεις τη Μαραθώνος και να αναστρέψεις την κυκλοφορία και στα 2 ρεύματα κάνεις το ολέθριο λάθος να διοχετεύσεις την κυκλοφορία εκεί που κατευθύνεται η φωτιά; Γιατί στέλνεις ανυποψίαστους οδηγούς στον πύρινο όλεθρο και γιατί στερείς τη δυνατότητα να σωθούν σε όσους προσπαθούν να διαφύγουν από αυτόν δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος;


6 μήνες μετά είναι προφανές ότι δεν έφταιγαν οι στενοί δρόμοι, η απουσία διόδων στη θάλασσα και η αυθαιρεσία των κατοίκων, όπως αναίσχυντα υπονόησαν οι εκπρόσωποι του κράτους στην απέλπιδα προσπάθεια να κρύψουν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.


6 μήνες μετά είναι πασιφανές ότι οι δρόμοι στο Μάτι είναι πολύ φαρδύτεροι και η ρυμοτομία πολύ πιο ορθή από πολλές περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ακόμη και από γειτονικές περιοχές. Δίοδοι προς την παραλία υπήρχαν πολλές και γνωστές, λίγο στενές αλλά δεν απέτρεψαν την πρόσβαση στην ακτογραμμή. Και λέω ακτογραμμή και όχι στις παραλίες αφού οι ακτές σε πολλά σημεία είναι βραχώδεις και με μεγάλο ύψος.


6 μήνες μετά αντιλαμβάνεται κανείς ότι για να σωθεί από μία φωτιά σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αττικής μόλις 20km από το κέντρο της Αθήνας έχει ελπίδες μόνο αν ανοίξουν πολλαπλοί λεωφόροι με κατεύθυνση στο πέλαγος. 


6 μήνες μετά είναι προφανές ότι δεν μπορεί στη 2η παγκοσμίως πιο φονική πυρκαγιά και ίσως στη μεγαλύτερη παγκοσμίως σε αριθμό νεκρών ανά τετραγωνικό km να μην υπάρχουν λάθη και ευθύνες.


6 μήνες μετά είναι εύκολα αντιληπτό ότι δεν είχαμε καμία βοήθεια όταν μεταξύ των θυμάτων, των εγκαυματιών και των τραυματιών δεν υπάρχει ούτε ένας πυροσβέστης, ούτε ένας αστυνομικός και μεταξύ των εκατοντάδων καμένων οχημάτων δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό ή αστυνομικό όχημα. 


6 μήνες μετά γνωρίζουμε όλοι ότι μπορεί να μην προλαβαίναμε να σώσουμε τα σπίτια μας, αλλά με μία στοιχειωδώς έγκαιρη παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού μπορούσαμε να σώσουμε ένα μεγάλο αριθμό από όσους παντελώς άδικα χάθηκαν.


6 μήνες μετά γνωρίζουμε όλοι ότι ακόμη και μετά τη φωτιά οι κάτοικοι αφέθηκαν να βολοδέρνουν με τα κύματα επί 3-4 ώρες μέχρι να αντιληφθούν παρά τις κλήσεις μας ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. 


6 μήνες μετά είναι τραγικό να αντιλαμβανόμαστε ότι περίπου 10% των θυμάτων της φωτιάς κατέληξαν από πνιγμό! Και σε αυτό έφταιξαν οι δίοδοι και τα δήθεν αυθαίρετα;


6 μήνες μετά δε θα ξεχάσω ποτέ μα ποτέ το θίασο που εμφανίστηκε στην τηλεόραση την ώρα που στο Μάτι κοίτονταν δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες πάλευαν ακόμη για τη ζωή τους με τα κύματα και σοβαρά εγκαύματα. Σύσσωμος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας αντί να βρίσκεται στο πεδίο της μάχης και να παλεύει να σώσει έστω μία ζωή μας ενημέρωνε (αφού πρώτα αναφέρθηκε στις φωτιές στην Κινέτα, στην Κρήτη και αλλού!) ότι καίγονται και κάποια!!! σπίτια γιατί έχουμε δώσει προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές!!! και έχουμε και μερικούς!!! εγκλωβισμένους σε ένα λιμανάκι στο Μάτι και οργανώνουμε την μεταφορά τους!!!! Ακόμη δεν πιστεύω ότι αυτή ήταν η επίσημη ενημέρωση την ώρα εκείνη, με τον πρωθυπουργό να μονολογεί ήταν ύποπτα πολλές οι εστίες και τι να κάνει κανείς σε 2 ώρες και δίπλα να τον βεβαιώνουν ότι όλες οι δυνάμεις έχουν σταλεί στη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη…
http://www.ert.gr/…/se-katastasi-ektaktis-anagkis-i-attiki…/


6 μήνες μετά και η περιοχή είναι σαν να έχει βγει από ταινία καταστροφής θυμίζοντας ακόμη την κόλαση του Δάντη. Κουφάρια κατεστραμένων σπιτιών παντού, χαλάσματα, ερείπια, μαυρίλα, παγωνιά….


6 μήνες μετά και δεν έχει αρχίσει η επισκευή ή ανακατασκευή κανενός σπιτιού, χαμένοι όλοι στα σκουριασμένα γρανάζια της κρατικής μηχανής ψάχνοντας να βρούμε καμένα έγγραφα, τοπογραφικά, συμβόλαια και να περιμένουμε το χαρακτηρισμό από το Δασαρχείο για να καταθέσουμε αιτήσεις για άδειες κλπ


6 μήνες μετά και η Αναγέννηση της περιοχής που περιμένουμε θα αργήσει καθώς φαίνεται απελπιστικά…


6 μήνες μετά και ο καθένας μόνος του όσο μπορεί φυτεύοντας ένα δενδράκι προσπαθεί να φτιάξει λίγο την ψυχολογία του…


6 μήνες μετά και τα προβλήματα των άστεγων παραμένουν, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο σε μια ερειπωμένη πολιτεία έχοντας και αντικρουόμενες πληροφορίες για την ασφάλεια της διαμονής στην περιοχή…


6 μήνες μετά οι αδικοχαμένες ψυχές ζητούν δικαίωση, αλλά ευθύνες δεν έχουν προς το παρόν αποδοθεί σε κανέναν εκτός από … τους ίδιους τους κατοίκους!


6 μήνες μετά και δεν περνά ημέρα χωρίς να σκεφτούμε εκείνους που τόσο άδικα έφυγαν, αλλά και κυρίως όσους έμειναν πίσω έχοντας χάσει δικούς τους ανθρώπους…


6 μήνες μετά κανείς από εμάς δεν ξεχνά και πως θα μπορούσε άλλωστε….
6 μήνες μετά και το ρολόι μοιάζει να έχει σταματήσει μόνιμα στις 18:30 της 23ης Ιουλίου….